Peter Slačka, Kristína Bohušová a Matej "Rarach" Jurášek. Všetci traja sú v niečom inšpiratívni, hoci je ich príbeh odlišní. Peter odišiel a vrátil sa, Kristína zostala v regióne a Matej sa rozhodol žiť ostrovný život ďalej od Slovenska.
So všetkými sme tento týždeň robili rozhovory a musím povedať, že zo všetkých sála ľudskosť, motivácia a aj poučenie. Stačí si ich prečítať s otvorenými očami. You know, what I mean.
Začnime Rarachom.
Matej Jurášek je na Slovensku pomerne známy, ak už nie svojim menom, tak určite príbehom. Prehodnotil svoj život futbalového chuligána, začal pomáhať komunite, počas pandémie pomáhal s chodom karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova a teraz žije na Madeire, kde prenajíma byty.
A presne o tom sa s ním rozprával Adam. Prečo sa rozhodol zo Slovenska odísť a ako sa človeku podarí na Madeire kúpiť dom, zrekonštruovať ho a potom neskôr prenajímať.

Venujú sa aj rozhodnutiu, ktoré tomu celé predchádzalo.
Viacero z nás cíti frustráciu či už zo situácie v našej krajine alebo zo zaoceánskych extravagantných chlapíkov s menami Donald a Elon. Hľadáme únik mimo bežnej civilizácie a sveta. Niekto upiera zrak na Maurícius v Indickom oceáne, iný zas na Madeiru.
Medzi riadkami sa dozvieme, že toto bol ten pravý dôvod prečo tam Matej odišiel. Život tam má iné pravidlá, je pomalší a treba sa vedieť adaptovať. Kuchyňa z Ikei nepríde hneď, nepríde ani o mesiac a keď príde, je možné, že bude pobitá a treba časť vrátiť.

Aj napriek tomu tam má život svoje čaro a ako si si všimol, naschvál prezrádzam veľmi málo. Prečítaj si rozhovor s ním, ak ťa tiež všetko naokolo frustruje a chceš odísť.
Umenie zostať
Takým protipólom k Rarachovi je Kristína zo Zvolena. Rozhodla sa tam zostať a pomáha študentom vysokej školy lepšie sa začleniť do spoločnosti. Úplne presnejšie v rámci Welcome hubu vzdeláva vysokoškolákov o veciach, ktoré sa v škole nenaučili a pomáha im uplatniť sa vo Zvolene a okolí.

Študentov učí ako si zlepšiť komunikačné schopnosti, čo všetko potrebujú na to, aby boli na pohovore úspešný. Okrem toho ich prepája aj so zamestnávateľmi v regióne. Úspešní ľudia z biznisu chodia k študentom na prednášky, aby mali z prvej ruky o čom je pracovný život.
Rovnako prepája aj vysokoškolákov. Na Technickú vysokú školu vo Zvolene chodí aj veľa zahraničných študentov. Kristína vraví, že sa cítia osamelo, ďaleko od rodiny a v meste sa s nimi nikto nerozpráva.

V rámci Welcome hubu otvára mladých ľudí, aby sa s nimi nebáli hovoriť po anglicky a viac ich začlenili do kolektívu. Okrem iného, mať známeho alebo priateľa v zahraničí sa môže hodiť aj v budúcnosti.
V rozhovore s Kamilou sa venujú aj tomu, prečo patrí Zvolen k baštám Smeru a čo robí dobre, že mu tam ľudia veria a volia ho. Naopak, čo robí zle opozícia, že nedokáže osloviť Zvolenčanov. Prečítaj si rozhovor s ňou, ak ťa tiež všetko naokolo frustruje a chceš pomôcť komunite.
Umenie odísť a vrátiť sa
No a do tretice tu máme šéfkuchára Petra Slačku. Ten si teraz otvoril v bratislavskej Petržalke raňajkové bistro Jolk. Prezentuje ho tak, že toto sú raňajky, ktoré má rád aj on sám, no rozhovor s ním nie je o tom.

Peter sa ako mladí začínajúci kuchár vybral do sveta, aby nabral skúsenosti. Hovorí, že nikdy nevedel odtrhnúť zo seba Slovensko a aj preto sa vrátil.
Jeho cesta je pozoruhodná. Odišiel do Austrálie, kde zažil, čo je to naozajstná svetová kuchyňa s hierarchiou podobná tej, čo vidíme v seriáli The Bear. Musel veľa makať, pretože nepoznal gastro žargón a asi 4 mesiace trvalo kým sa do toho dostal.
"Aj som si poplakal," povedal v Kamile v rozhovore.
Prekusol to, vydržal a teraz ma úchvatný životopis kde mu svietia michelinské reštaurácie z celého sveta. Pracoval v Portugalsku, prispel svojou troškou aj pri otvorení známeho baru v Londýne. Je to taký poklad, čo sa vrátil domov.

Teda on tu už je nejaký čas. Asi pred desiatimi rokmi otvoril známe bistro Baroza, Jolk funguje len posledné týždne. Prečítaj si rozhovor s ním, ak ťa tiež všetko naokolo frustruje, chceš si vyskúšať život vo svete a vrátiť sa domov.
A to je na tento týždeň všetko.
Zapni si odber aj na tento newsletter, aby ti nič neušlo. Píšem každý týždeň a vždy to bude zážitok.
Zážitok je to aj na našom instagrame, tak nám daj follow aj tam, prosím.