Všetci sú frustrovaní zo Slovenska, no každý to rieši inak. Toto sú poučné príbehy

Umenie odísť, zostať a vrátiť sa.

Behind the CloserBehind the Closer (Zdroj: Hejty)

Peter Slačka, Kristína Bohušová a Matej "Rarach" Jurášek. Všetci traja sú v niečom inšpiratívni, hoci je ich príbeh odlišní. Peter odišiel a vrátil sa, Kristína zostala v regióne a Matej sa rozhodol žiť ostrovný život ďalej od Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

So všetkými sme tento týždeň robili rozhovory a musím povedať, že zo všetkých sála ľudskosť, motivácia a aj poučenie. Stačí si ich prečítať s otvorenými očami. You know, what I mean.

Začnime Rarachom.

Matej Jurášek je na Slovensku pomerne známy, ak už nie svojim menom, tak určite príbehom. Prehodnotil svoj život futbalového chuligána, začal pomáhať komunite, počas pandémie pomáhal s chodom karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova a teraz žije na Madeire, kde prenajíma byty.

SkryťVypnúť reklamu

A presne o tom sa s ním rozprával Adam. Prečo sa rozhodol zo Slovenska odísť a ako sa človeku podarí na Madeire kúpiť dom, zrekonštruovať ho a potom neskôr prenajímať.

Venujú sa aj rozhodnutiu, ktoré tomu celé predchádzalo.

Viacero z nás cíti frustráciu či už zo situácie v našej krajine alebo zo zaoceánskych extravagantných chlapíkov s menami Donald a Elon. Hľadáme únik mimo bežnej civilizácie a sveta. Niekto upiera zrak na Maurícius v Indickom oceáne, iný zas na Madeiru.

Medzi riadkami sa dozvieme, že toto bol ten pravý dôvod prečo tam Matej odišiel. Život tam má iné pravidlá, je pomalší a treba sa vedieť adaptovať. Kuchyňa z Ikei nepríde hneď, nepríde ani o mesiac a keď príde, je možné, že bude pobitá a treba časť vrátiť.

Súvisiaci článok Rarach odišiel žiť na Madeiru: Byt v Bratislave sme predali a vymenili za apartmány, ktoré tu prenajímame Čítajte 

Aj napriek tomu tam má život svoje čaro a ako si si všimol, naschvál prezrádzam veľmi málo. Prečítaj si rozhovor s ním, ak ťa tiež všetko naokolo frustruje a chceš odísť.

SkryťVypnúť reklamu

Umenie zostať

Takým protipólom k Rarachovi je Kristína zo Zvolena. Rozhodla sa tam zostať a pomáha študentom vysokej školy lepšie sa začleniť do spoločnosti. Úplne presnejšie v rámci Welcome hubu vzdeláva vysokoškolákov o veciach, ktoré sa v škole nenaučili a pomáha im uplatniť sa vo Zvolene a okolí.

Študentov učí ako si zlepšiť komunikačné schopnosti, čo všetko potrebujú na to, aby boli na pohovore úspešný. Okrem toho ich prepája aj so zamestnávateľmi v regióne. Úspešní ľudia z biznisu chodia k študentom na prednášky, aby mali z prvej ruky o čom je pracovný život.

Rovnako prepája aj vysokoškolákov. Na Technickú vysokú školu vo Zvolene chodí aj veľa zahraničných študentov. Kristína vraví, že sa cítia osamelo, ďaleko od rodiny a v meste sa s nimi nikto nerozpráva.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Kristína ostala žiť vo Zvolene: Chýba nám tu kultúrny život a kluby Čítajte 

V rámci Welcome hubu otvára mladých ľudí, aby sa s nimi nebáli hovoriť po anglicky a viac ich začlenili do kolektívu. Okrem iného, mať známeho alebo priateľa v zahraničí sa môže hodiť aj v budúcnosti.

V rozhovore s Kamilou sa venujú aj tomu, prečo patrí Zvolen k baštám Smeru a čo robí dobre, že mu tam ľudia veria a volia ho. Naopak, čo robí zle opozícia, že nedokáže osloviť Zvolenčanov. Prečítaj si rozhovor s ňou, ak ťa tiež všetko naokolo frustruje a chceš pomôcť komunite.

Umenie odísť a vrátiť sa

No a do tretice tu máme šéfkuchára Petra Slačku. Ten si teraz otvoril v bratislavskej Petržalke raňajkové bistro Jolk. Prezentuje ho tak, že toto sú raňajky, ktoré má rád aj on sám, no rozhovor s ním nie je o tom.

Peter sa ako mladí začínajúci kuchár vybral do sveta, aby nabral skúsenosti. Hovorí, že nikdy nevedel odtrhnúť zo seba Slovensko a aj preto sa vrátil.

SkryťVypnúť reklamu

Jeho cesta je pozoruhodná. Odišiel do Austrálie, kde zažil, čo je to naozajstná svetová kuchyňa s hierarchiou podobná tej, čo vidíme v seriáli The Bear. Musel veľa makať, pretože nepoznal gastro žargón a asi 4 mesiace trvalo kým sa do toho dostal.

"Aj som si poplakal," povedal v Kamile v rozhovore.

Prekusol to, vydržal a teraz ma úchvatný životopis kde mu svietia michelinské reštaurácie z celého sveta. Pracoval v Portugalsku, prispel svojou troškou aj pri otvorení známeho baru v Londýne. Je to taký poklad, čo sa vrátil domov.

Súvisiaci článok Šéfkuchár Peter Slačka: Ľudia nechávajú kuchárom monštruózne recenzie. Ľudskosť sa akosi vytratila Čítajte 

Teda on tu už je nejaký čas. Asi pred desiatimi rokmi otvoril známe bistro Baroza, Jolk funguje len posledné týždne. Prečítaj si rozhovor s ním, ak ťa tiež všetko naokolo frustruje, chceš si vyskúšať život vo svete a vrátiť sa domov.

SkryťVypnúť reklamu

A to je na tento týždeň všetko.

Zapni si odber aj na tento newsletter, aby ti nič neušlo. Píšem každý týždeň a vždy to bude zážitok.

Zážitok je to aj na našom instagrame, tak nám daj follow aj tam, prosím.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu