Ako sa dnes zoznamujeme, prečo chirurg zostal na Liptove a čo si myslí Strýco Filip o matchi

Matcha chutí hnusne.

Behind the CloserBehind the Closer (Zdroj: Hejty)

Toto sú tri príbehy, ktoré by spolu na prvý pohľad nesedeli ani v jednom meme: páry, ktoré zistili, že speed dating je lepší než Tinder, chirurg, čo radšej operuje v Ružomberku, než pije pivo v Prahe, a foodbloger, ktorý tvrdí, že matcha chutí ako ďatelina.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pamätáš si ešte, keď bolo zoznamovanie offline? Nie, to nie je názov hipsterského baru v centre Bratislavy, ale realita, kde ste museli niekoho osloviť tvárou v tvár a riskovať, že vás odmietne priamo do očí.

Tímea Krauszová našla pár, ktorý sa zoznámil na silvestrovskej párty, a dnes čakajú dieťa. To je taký upgrade, že aj algoritmus Tindru by sa spotil.

SkryťVypnúť reklamu

Samuel vraví, že na Tinderi nikdy nedošiel až k vážnemu vzťahu. Prekvapenie? Veď väčšina chlapov tam rozdáva lajky ako keby hrali Candy Crush, len aby sa niečo chytilo. Ženy majú inboxy plné „ahoj, čo robíš?“, a potom sa chlapi čudujú, že sa im nechce odpisovať. Samuel navrhuje obmedziť počet svajpov denne.

Úprimne – to by malo platiť aj na Instagrame, lebo niektorí z vás lajkujete všetko od fotky psa po babkin koláč.

Lenka a Peter sa na speed dating dostali ako náhradníci. Vraj nemali vlasy spravené a ani náladu. Výsledok? Dva roky spolu. Tinder vám takúto náhodu nedá, maximálne stretnete niekoho, kto má na fotke tvár prekrytú rybou.

Súvisiaci článok Na Tinderi to bolo čisté zúfalstvo, tak som šla na speed dating. Tieto páry sa zoznámili offline Čítajte 

A potom je tu Roman a Betka. Betka hovorí, že na Tindri videla samé fitko-fotky a selfie s kaprami. Inými slovami, slovenská národná galéria. Roman zas hovorí, že ženy vníma inak cez obrazovku ako naživo. No jasné – na fotke má každý pekáč buchiet, naživo sú všetky v brušku.

SkryťVypnúť reklamu

Skalpel, Liptov a účet v reštaurácii za dvacku

Kamila Šebestová priniesla rozhovor s chirurgom Andrejom Skvašíkom. A je to iný typ príbehu, než na aký sme zvyknutí. Väčšina mladých doktorov po škole pozerá smerom k Prahe, Nemecku či Británii.

Andrej mohol ísť rovno do Česka, mal to rozbehnuté. A predsa zostal v Ružomberku. Prečo? Nie preto, že by mu učaroval nemocničný bufet, ale preto, že mu dávalo väčší zmysel zostať doma – blízko rodičov, v prostredí, ktoré pozná, a kde cíti, že vie byť užitočný.

Jeho pohľad na zdravotníctvo je striedavo optimistický a krutý. Hovorí, že ak si šikovný, vieš sa presadiť aj na Slovensku. Zároveň dodáva, že najviac ho zožiera nie zlá technika či komplikovaná operácia, ale dôchodkyňa, ktorá si nemôže dovoliť liek za dvanásť eur. To je moment, keď realita prevalcuje akýkoľvek idealizmus.

SkryťVypnúť reklamu

A pritom platovo sa podľa neho lekárom na Slovensku dá žiť komfortne – v Česku by zarábal len o niečo viac, ale ubytovanie a život v Prahe by mu zhltli rozdiel.

Liptov je podľa neho krásny, len cenovkami hrá ligu, v ktorej nikdy nebude. Za obed v Mikuláši dáš podľa neho dvacku a k tomu zadarmo aj pozdrav "Hello, how are you," pretože časníčka si myslí, že si turista. No a diaľnica stále nikde.

Súvisiaci článok Andrej žije na Liptove: V Mikuláši na nás rozprávajú čašníčky po anglicky, na turistov sme zvyknutí Čítajte 

Zaujímavý je aj jeho pohľad na chirurgiu ako odbor. Kedysi to bola čistá „mužská robota“, dnes je to invazívna chirurgia, kde netreba mať bicepsy ako kulturista. Andrej rovno hovorí, že ženy sú v precíznosti lepšie. To je statement, ktorý by si zaslúžil vyvesiť na nástenku každého slovenského primára.

Foodbloger, čo radšej povie „chutí to ako hnoj“, než aby klamal

A teraz highlight týždňa – Strýco Filip, ktorého vyspovedal Adam Novosad. Filip je gastro influencer, ktorý priznáva, že mu idú na nervy burgre, pizza a kebab. Ale hádajte, o čom má najviac videí? Správne. Burgre. To je ako keby doktor hovoril, že ho nebaví operovať slepé črevá, ale denne má päť pacientov s apendicitídou.

SkryťVypnúť reklamu

Matcha podľa neho chutí ako tráva. A kto tvrdí opak, je buď zajac, alebo instagramová čajočka. Úprimne, aj ja mám dojem, že keby bola móda piť vodu z Dunaja, tak by to polovica Instagramu robila.

Filip odmieta predávať dobré recenzie. Vraj nevie zjesť hovno a povedať, že je to geniálne. Ak niečo vychváli, podnik je dva týždne plný. To je väčší zásah než bilbordová kampaň. A hoci je vulgárny, minimálne je úprimný. A to je viac než väčšina foodblogerov, ktorí všade píšu „super vibe, top jedlo“ aj keď vám donesú bagetu z pumpy.

Súvisiaci článok Strýco Filip: Za kvalitný chlieb dám aj desať eur. Matcha je póza, chutí ako pokosená tráva Čítajte 

Čo spája tieto tri príbehy? Autenticita. Offline randenie funguje, keď sa ľudia prestanú hrať na dokonalé profily. Chirurg zostal doma, lebo nehral hru na „kariéru v zahraničí“. A Strýco Filip? Ten je autentický tak, že vám pokojne povie, že váš obľúbený drink chutí ako seno.

SkryťVypnúť reklamu

A možno to je vlastne pointa: nech je to láska, medicína alebo jedlo, ľudia už nechcú ďalší filter. Chcú niečo skutočné.

A to je na tento týždeň všetko.

Zapni si odber aj na tento newsletter, aby ti nič neušlo. Píšem každý týždeň a vždy to bude zážitok.

Zážitok je to aj na našom instagrame, tak nám daj follow aj tam, prosím.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu