Náš život a zdravá výživa od nich záviseli, no nikdy sme ich nevnímali ako ľudské bytosti, ktoré majú vlastný život. Nakúkali sme cez okienko, oni pozerali späť a podávali nám granadír.
Milovaný aj nenávidený ryžový nákyp, koložvárska kapusta, mäso na šťave, mäso na inej šťave, španielsky vtáčik s ryžou.
Byť kuchárom alebo kuchárkou v školskej jedálni je nezávideniahodná práca alebo teda skôr poslanie. To nerobíš preto, aby si dobre zarobil, nerobíš to ani pre extra kulinársky zážitok, ktorí mladí stravníci ocenia. Je to poslanie.
Tak to vnímajú aj kuchárky zo základnej školy na Vazovovej ulici Zuzana Némethová, Katarína Šmondráková a Oľga Feitlová.

Priamo v školskej kuchyni si s nimi bol posedieť Edo. Zaliali mu "nesku", posadili sa a porozprávali všetko možné zo zákutia jedálne. Bola z nich cítiť energia a radosť, dobrý kolektív, ale aj ponosy.
Deti chcú fast food, najmä hranolčeky, kuchárky musia bojovať s maškrtnými jazýčkami aj s dvojicou automatov s bagetami hneď oproti dverám jedálne.

Niektoré deti sa pozdravia, poďakujú, iné ich vnímajú len ako okienko, odkiaľ im nejaká ruka podá tanier. Kuchárky to však podľa svojich slov robia rady a vedia, že sa nedá ulahodiť všetkým.
Viac ti už neprezradím, odporúčam ti prečítať si Edov text a nabudúce, keď budeš v jedálni, pekne sa pozdrav a poďakuj.
Kupujme si viac vecí zo sekáčov
Poznáš to. Prechádzaš nákupným centrom, sem zablúdiš, tam vojdeš. Rukou prechádzaš po oblečení ako Russel Crow na konci Gladiátora po obilí. Nič ťa nezaujalo a zároveň všetko vyzerá rovnako, sivo a tak nejako podobne.
Vieš, kde to tak nie je? V sekáčoch. Sú tam rôzne farby, vône, strihy a štýly. Máš chuť na šuštiakovú bundu a celý komplet podobný tomu, čo si nosieval niekedy do školy v prírode? Nech sa páči, je to tam. Chceš niečo, čo vydrží, je to z kvalitného materiálu, dlho to vydrží a je to aj originálny kúsok. Páči sa.

Nevieš, kde také veci hľadať, vlastne vôbec nemáš prehľad ( ako ja) a rád si rozšíriš obzory? Radka dala dokopy online vintage shopy, v ktorých nájdeš presne to, čo potrebuješ.
Oslovila ich, aby viac opísali, čo majú v ponuke, respektíve, aké materiály si vyberajú a koľko im trvá, kým jednotlivé kúsky nájdu. Ide o instagramové vintage shopy, tak im daj follow, aby ti nič neušlo.

Prečítaj si Radkin článok , kde sa dozvieš, ktoré to vlastne sú (samozrejme, že ich tu nebudem menovať, veď chcem, aby si preklikol). A uži si udržateľné nakupovanie, ktoré nepodporuje rýchly a konzumný spôsob života.
Why does my heart, feel so bad...
Ako hovorí Moby v tejto legendárnej pesničke, môže za to konzumný spôsob života a neustále FOMO. Okej, toto tým možno nemyslel, ale mne sa to práve teraz hodí do textu, takže.....vytváram si realitu.
Cítiš pretlak, je toho na teba veľa, odvšadiaľ prichádzajú podnety, a ty sa ženieš za niečím, no vlastne ani nevieš za čím? Ponáhľaš sa, veď všetci sa ponáhľajú, majú sa dobre na instagrame, kupujú veci.

Čím to je? Adam sa o tom porozprával so psychológom Gabrielom Hruštičom aj o tom, prečo máme neustály pocit, že nám niečo uniká a nedokážeme sa zastaviť a sprítomniť.
Prečo vkladáme veci do košíka, nakupujeme, brázdime instagram a tiktok a nedokážeme zastaviť a pocítiť na dlani kôru stromu.
Ako povedal jeden múdry človek, "šťastie prežívam, keď som v prírode", a mal pravdu. Skús nechať telefón doma a vyber sa niekam do lesa, na lúku, kde je málo podnetov a žiadny hluk mesta. Zrazu pocítiš neuveriteľnú slobodu a prítomnosť.

Nepotrebuješ instagram, tiktok a ani nepotrebuješ vedieť, čo sa práve teraz deje. Avšak ak chceš viac pochopiť svoje pocity úzkosti a prečo máš neustále FOMO, prečítaj si najprv Adamov rozhovor a možno urobíš v živote nejaké zmeny.
A to je na tento týždeň všetko.
Zapni si odber aj na tento newsletter, aby ti nič neušlo. Píšem každý týždeň a vždy to bude zážitok.
Zážitok je to aj na našom instagrame, tak nám daj follow aj tam, prosím.