Na Slovensku zatiaľ nemáme michelinské hviezdy. Od pondelka 2. júna však pribudli aspoň legendárne kuchárske čiapky, ktoré najlepším reštauráciám v jednotlivých krajinách udeľuje uznávaný francúzsky gastronomický sprievodca Gault&Millau.
Titul najlepšej reštaurácie na Slovensku tento rok získala reštaurácia ECK, ktorú vlastní multimilionár Patrik Tkáč so svojou rodinou. Od hodnotiteľov si vyslúžila štyri čiapky a celkové hodnotenie 18 bodov.

Šéfkuchárom roka sa stal Daniel Tilinger práve z reštaurácie ECK. Titul Šéfkuchár zajtrajška získal Lukáš Heuser. Ocenenie Mladý talent roka si odniesol Patrik Pokrývka.
Takmer dvesto reštaurácií
Inšpektori Gault&Millau v priebehu minulého roka anonymne navštívili a ohodnotili stovky gastro podnikov po celom Slovensku. Následne zostavili zoznam obsahujúci celkom 194 podnikov.
Skladá sa zo 146 najlepších reštaurácií a 48 populárnych podnikov so zaujímavým konceptom, ktoré patria do kategórie POP. Tieto reštaurácie však inšpektori nehodnotia.
Najlepším podnikom z kategórie POP sa stala bratislavská prevádzka Mäso od Romana.
„Cítim obrovskú hrdosť a nadšenie z toho, ako sa slovenská gastronómia za posledné roky posunula, čoho potvrdením je aj príchod autority, akou je Gault&Millau, na Slovensko. Množstvo reštaurácií a ich hodnotenie v tomto prvom bedekri podľa medzinárodných kritérií je toho jasným dôkazom,“ okomentoval výsledky hodnotenia šéfinšpektor slovenského sprievodcu Michal Ondriš.
Interaktívnu mapu so zoznamom podnikov nájdeš na tomto odkaze.

Maximálne päť čiapok
Podnik s výnimočnou kuchyňou dokáže podľa prísnych kritérií Gault&Millau získať maximálne päť kuchárskych čiapok. Na Slovensku podľa názoru inšpektorov takúto reštauráciu nemáme ani jednu.
Podľa bedekra každý podnik s hodnotením nad desať bodov znamená záruku autenticity a chutných jedál, ktoré inšpektori odporúčajú ochutnať.
Jedinou reštauráciou so štyrmi čiapkami je reštaurácia ECK. Štyri čiapky predstavujú miesto s „veľmi vysokou úrovňou kuchyne“.

Tri čiapky dostalo celkovo deväť reštaurácií. Gašperov mlyn v Batizovciach, Arte Restaurant v Bratislave, Edomae Sushi Matsuki v Bratislave, Irin v Bratislave, Semillon vo Vrábľoch, Riverbank Restaurant v Bratislave, Origin v Lučenci, Bistric Restaurant v Záhorskej Bystrici a Seven Restaurant Café v Košiciach.
Ak má podnik tri čiapky, môže sa pochváliť „vysokou úrovňou kuchyne“.
Bedeker Slovensko rozdelil na bratislavskú oblasť, západoslovenskú oblasť, stredoslovenskú oblasť a východoslovenskú oblasť.
V okolí Bratislavy je v zozname 59 reštaurácií + 23 POP prevádzok, v západoslovenskej oblasti je 21 reštaurácií a sedem POP podnikov, v stredoslovenskej oblasti je 40 reštaurácií a osem POP prevádzok a vo východoslovenskej oblasti je 26 reštaurácií a 10 POP podnikov.