Martina je najlepšia výčapníčka na Slovensku: Štamgasti si odo mňa pýtajú pivo, aj keď nepracujem

Vyhrala titul Master Bartender pre rok 2025.

Martina Chúpková vyhrala titul Master Bartender pre rok 2025.Martina Chúpková vyhrala titul Master Bartender pre rok 2025. (Zdroj: archív respondentky)

Martina Chúpková získala titul najlepšej výčapníčky na Slovensku. V silnej konkurencii uspela v súťaži Pilsner Urquell Master Bartender, ktorú organizuje spoločnosť Plzeňský Prazdroj. Nikto u nás nečapuje plzenský ležiak lepšie ako ona.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes si od nej preto v reštaurácii Kantína v Lietavskej Lúčke, kde pracuje, pýtajú štamgasti čapovanú plzeň aj vo chvíľach, keď nepracuje. "Maťka, prosím načapuj nám ty, od teba to pivo chutí inak," hovoria jej, keď ju stretnú v podniku.

Súvisiaci článok Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov Čítajte 

Ona im vždy rada vyhovie, pretože cíti zadosťučinenie za úsilie, ktoré v posledných rokoch venovala šíreniu osvety a pozdvihnutiu pivnej kultúry na Slovensku. V gastre pracuje už viac ako 18 rokov, no pivo jej spočiatku až tak nechutilo.

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti je však rada, že jej zákazníci v Lietavskej Lúčke pochopili, čo sa im snažila odovzdať, a na kvalitne načapované plzenské pivo si potrpia už aj oni.

Aký vzťah k pivu si mala predtým, ako ste sa v reštaurácii Kantína pred pár rokmi rozhodli pozdvihnúť miestnu pivnú kultúru?

V gastre pracujem dlhé roky, takže viem, že pivo sa zvyklo čapovať hocijako. Nikto nás nikdy nenaučil, ako sa správne čapuje. Postavili nás za výčap a povedali, že takto sa robí pena, takto sa čapuje, toto je pákový kohút.

Čapice, prelievačky z pohára do pohára, skrátka načapovať čo najviac pív za čo najmenší čas bez toho, aby sme mali čas zamyslieť sa nad tým, či to robíme kvalitne. Nezamýšľala som sa nad tým, prečo je to pivo lepšie, keď sa načapuje inak a správne.

SkryťVypnúť reklamu

Pivo som dlho ani nemala extra rada, zmenila to až moja kamoška, ktorá pivo milovala. Aj keď väčšinou ženu s krígľom v ruke nevidíš, lebo ženy skôr chodia na prosečko alebo drink. Tým, že môj priateľ mal reštauráciu, tak som pochopila, že chcem pivnú kultúru pozdvihnúť.

Hovoríš, že stále existuje stereotyp, podľa ktorého sa krígeľ ženám do ruky nehodí, ale ty si na súťaži Master Bartender porazila aj mnohých chlapov. Posunulo sa podľa teba toto vnímanie za posledné roky?

Odkedy som bola prvýkrát v súťaži Master Bartender, pozerám sa na to úplne inak. Samozrejme, nech si v prvom rade každý pije to, čo mu chutí.

Podľa mňa baba s krígľom v ruke nevyzerá vôbec divne, práveže ja sa rada vymykám stereotypu, podľa ktorého sa nehodí, aby žena pila pivo. Ja to mám práveže naopak, keď vidím ženu s krígľom, vidím, že jej naše pivo chutí a potrpí si na tom, aby bolo dobre načapované, podľa mňa je to skvelé.

SkryťVypnúť reklamu

Aká bol tvoja prvá reakcia, keď si prvýkrát ochutnala poctivo a kvalitne načapované plzenské pivo tak, ako by sa to malo robiť podľa Prazdroja?

Zlepšilo to môj zážitok z pitia piva. Keď si predstavím, že sme prešli od prelievania piva medzi pohármi k tomu, že mám mokré, čisté a studené pivné sklo, do ktorého viem načapovať perfektné pivo s krémovou penou, to bolo sto a jedna.

Chvíľu nám trvalo, kým sme to celé vysvetlili aj našim štamgastom v dedinke, ktorá sa nachádza 5 kilometrov od Žiliny, ale stálo to za to. Teraz k nám chodia ľudia, lebo vedia, že u nás dostanú výborné pivo. Nie je to len vďaka nám, ale vďaka tomu, že Plzeňský Prazdroj a finalisti súťaže Master Bartender šíria pivnú osvetu.

Bolo pre mňa fascinujúce, keď som v roku 2022 prvýkrát prišla do súťaže a v Plzni si odo mňa hneď všetci začali pýtať šnyty. Na Slovensku som predtým dva roky strávila tým, že som ľudí ešte len učila o existencii hladinky, šnytu a mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Keď si na súťaž Master Bartender prišla v roku 2022, napriek silnej konkurencii si hneď skončila druhá. Tušila si, že by si sa mohla umiestniť tak vysoko?

Všetci sme boli vystresovaní, takže nikto nevedel, či je na tom dobre alebo zle. Keď tam prídeš, s finalistami sa nerozprávaš o vedomostiach o pive, ale skôr o živote. Vedela som, že pivo načapovať dokážem dobre, mala som aj vedomosti, ale nevedela som, do akej miery budem v strese a ako budú vystresovaní ostatní.

Uvedomila som si tam, že mať titul Master Bartender, to nie je len o schopnosti načapovať výborné pivo. Je to aj o charizme, prezentácii a o tom, že človek nejako musí pôsobiť a zaujať.

Keď ma Plzeňský Prazdroj pozval čapovať pivo na Golf Cup v Tatrách, videla som, že keď príde zákazník a vidí za výčapom peknú usmiatu ženu, má to naňho wow efekt. A pre mňa bola česť čapovať mimo môjho podniku.

SkryťVypnúť reklamu

Išla si na súťaž tento rok s pocitom, že by si mohla vyhrať?

Každý sa prihlási do súťaže preto, že chce vyhrať. A keďže som v roku 2022 skončila na druhom mieste, dúfala som v lepšie umiestnenie.

V Kantíne čapujete plzenské pivo tradičným spôsobom. Chvália vás za to vaši zákazníci?

Naši zákazníci sú nadšení z toho, že plzničku čapujeme tak, ako to má byť. Nadšená som aj ja, keď vidím, že sa im páči moja robota a vedia, že to robím dobre. Chápu, že keď spolupracujeme s Plzeňským Prazdrojom, znamená to, že aj v Lietavskej Lúčke vieme, ako správne načapovať dobré plzenské pivo.

Vidím na ľuďoch, akí sú spokojní, keď dostanú krémovú penu. Naši zákazníci k nám chodia za dobrým pivom aj za dobrým jedlom, a vedia, že dostanú kvalitu nielen, keď čapujem ja, ale aj keď čapujú všetci moji zamestnanci.

SkryťVypnúť reklamu

Potrpia si dnes vaši štamgasti na kvalitu čapovania?

Áno, potrpia. V okolí podniku navyše máme cyklistickú trasu, a tak sa nám často stáva, že príde cyklista, objedná si pivo, ale vypýta si ho do teplého pohára. Ja sa hneď zhrozím a začnem mu milo vysvetľovať, prečo mu pivo do teplého pohára načapovať nemôžem.

Keď vidia, ako veľmi mi na tom záleží, tak si nechajú poradiť. Ale pritom to nie je len o samotnom čapovaní. Je to o starostlivosti o pivo, odkedy k nám príde v sudoch. Sudy máme v boxe zachladenom na 7 stupňov, celý výčapný systém chladí pivo na 7 stupňov a ešte aj poháre máme zachladené na 7 stupňov.

Keby som cyklistovi načapovala pivo do teplého pohára, všetky chute sa mu potom rozbijú. Keď chce u nás niekto plzničku, musí si ju dať tak, ako to má byť.

SkryťVypnúť reklamu

Cítiš za výčapom osobnú zodpovednosť k zákazníkom, pretože si Master Bartender? Nemáš stres, že od teba očakávajú dokonalé pivo a ty ich nesmieš sklamať?

Cítim zodpovednosť, lebo veľakrát prídu zákazníci, zbadajú ma za barom a poprosia ma, nech im pivo načapujem ja. Že pivo odo mňa im chutí inak. Je to aj o tom, ako ku klientom Master Bartender pristupuje. Ja sa na nich vždy usmejem, pokecám s nimi a oni sú z celého zážitku nadšení. Preto sa vracajú.

Stáva sa mi, že ma zákazníci zbadajú v podniku, aj keď nemám smenu, a prídu ma poprosiť, či by som im aj tak jedno nenačapovala. Ja im veľmi rada vyhoviem. Hovoria mi, že "Maťka, ja chcem pivo len od teba", tak sa usmejem a idem na to. Je to pre mňa česť.

Pýtajú si už slovenskí zákazníci automaticky aj hladinky či šnyty?

SkryťVypnúť reklamu

Áno, naši zákazníci sa to už naučili. Keď chce niekto malú plzeň, ponúkame mu šnyt. Ale ja to milujem, keď niekto príde a vypýta si rovno hladinku alebo šnyt a nemusím mu to vysvetľovať. Vždy ma to pohladí na duši.

Minule u nás bol taký manželský pár, ktorý hovoril, že už k nám chodí tri mesiace a veľmi sa mu u nás páči. Pán si objednával hladinku a pani manželka si pýtala mliečko. Normálne za mnou moje baby chodili nadšené, že pozri, táto pani si vypýtala mliečko. To, čo je v Čechách normálne, sme zrazu mali aj u nás. Cítila som zadosťučinenie.

Začali k vám do reštaurácie chodiť zákazníci aj špecificky na základe toho, že sa dozvedeli o tvojom úspechu v súťaži Master Bartender?

Deje sa to a určite tomu pomáhajú aj sociálne siete. Či je to profil Kantíny alebo môj osobný, ľudia sa o nás dozvedajú. A šíri sa o nás povedomie aj cez odporúčania zákazníkov. Vedia, že tu dostanú dobré pivo, takže to má určite vplyv, a už vedia aj to, že som vyhrala 1. miesto v súťaži Master Bartender.

SkryťVypnúť reklamu

Teší ma, že sa u nás dokonca vytvorila nová skupinka štamgastov. Som prekvapená, koľko ľudí vo veku okolo 20 rokov k nám začalo chodiť a pýtať si dobre načapovanú plzničku. Ale máme aj partie nových štamgastov okolo 40 rokov, ktorí si radšej priplatia za kvalitu a prídu za dobrým pivom.

Koľko u vás stojí veľká plzeň?

U nás stojí veľká plzeň 3 eurá. Ceny nastavujeme štandardne podľa toho, ako sa vyvíja cenotvorba v okolí. My sme síce v Lietavskej Lúčke, ale ja nás beriem skoro ako súčasť Žiliny, ku ktorej prakticky patríme.

Videl som, že finalisti súťaže Master Bartender mali špeciálne košele, v ktorých čapovali. Čapuješ vo svojej košeli aj v reštaurácii?

Za výčapom odlišuje Master Bartenderov čierna alebo modrá košeľa. Keď má niekto modrú alebo čiernu košeľu a má na nej aj znak, vlajku krajiny a meno, tak vtedy vieš, že tento človek ti načapuje naozaj dobré pivo.

SkryťVypnúť reklamu

To je to, čo nás odlišuje od výčapníkov, ktorí neboli v súťaži. Môžu síce aj tak perfektne čapovať, ale nezúčastnili sa súťaže a neprešli si celým tým procesom. Toto oblečenie majú len finalisti Master Bartender. Ja za výčap ani v inej ako mojej modrej košeli nejdem. Človeku to navyše dáva signál, že sa nás pokojne môže opýtať to, čo ho o plzenskom pive zaujíma, a my mu budeme vedieť odpovedať.

Ak by niekto chcel prísť do reštaurácie s cieľom nechať si načapovať pivo priamo od teba, kedy ťa tam vie zastihnúť?

Väčšinou dievčatám pomáham za výčapom v piatok večer. U nás v Kantíne som takmer každý deň, lebo riešim aj ďalšie manažérske záležitosti a riadim chod celého baru. Za výčapom som teda väčšinou v piatok alebo vždy, keď sa u nás deje nejaká akcia.

SkryťVypnúť reklamu

Prichádza letná sezóna, kedy sa koná veľa akcií, podujatí či festivalov. Čo to pre teba, ako najlepšiu výčapníčku na Slovensku, znamená v rámci spolupráce s Plzeňským Prazdrojom? Budeš mať nabité leto?

Máme veľmi dobré vzťahy s Plzeňským Prazdrojom, ktorý mi ponúka možnosti ísť čapovať napríklad na akcie, kde sú generálnym partnerom. A to nielen mne, ale aj ostatným Master Bartenderom. Buď si rezervujeme smeny na akcii alebo pozvú konkrétne nás, či by sme pre nich šli čapovať. Ja to robím vždy veľmi rada, pretože chcem Plzeňský Prazdroj reprezentovať za výčapom.

Tento rok sa ma porota vo finále opýtala, čo by som ešte chcela dosiahnuť v rámci súťaže Master Bartender, keď som v roku 2022 skončila druhá, a čo by to zmenilo, keby som tento rok vyhrala.

SkryťVypnúť reklamu

Odpovedala som im, že dúfam, že ma raz za výčapom uvidí celý svet. Baví ma vidieť ľudí, ktorí sú spokojní, keď ma vidia za výčapom, lebo vedia, že dostanú skvelé pivo. A baví ma od nich dostávať naspäť pozitívnu energiu.

Chcela by som dokázať ešte viac na našej československej scéne a tým, že Pilsner Urquell je celosvetová značka, dúfam, že sa budem môcť objaviť za výčapom aj niekde vo svete. V neposlednom rade chcem naďalej učiť mladých ľudí, ako sa správne čapuje pivo a šíriť tak českú pivnú kultúru ďalej.

Slovensko

Súvisiace témy: Gastro, Slováci v zahraničí
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu