Reštaurácie sú dnes také drahé, že sa pre nás stali luxusom, tvrdia mladí Slováci

Niektorí začali reštaurácie bojkotovať.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: koláž Closer/StockSnap.io)

Pre časť mladých ľudí na Slovensku sa návšteva reštaurácie, posedenie v kaviarni alebo donáška jedla stáva luxusom, ktorý si nemôžu dovoliť.

Do reštaurácií mnohí nechodia už ani na klasické obedové menu, ktoré je čoraz cenovo nedostupnejšie. Postupne sa začínajú vyhýbať aj donáškam. DPH za donášku obľúbenými kuriérskymi službami vzrástla od januára 2025 na 23 percent.

Súvisiaci článok Kam na lacný wellness na Slovensku. Najlacnejší vstup stojí iba 7,5 eura Čítajte 

„U mňa to narazilo na psychologickú hranicu. Dať v Bratislave za koláč ku káve 5,90 eura? To by som musel byť padnutý na hlavu,“ hnevá sa na ceny v gastro prevádzkach jeden z používateľov na sociálnej sieti Reddit.

SkryťVypnúť reklamu

Veľkú debatu o cenách v slovenskej gastronómii rozpútal práve príspevok na tejto sociálnej sieti, v ktorom používateľka opísala svoj nedávny zážitok z reštaurácie.

„Bola som vonku s kamarátkou. Ja jedlo, ona jedlo, každá nealko miešaný drink, malá minerálka a malá pepsi. Účet bol 52 eur,“ píše zarazene v príspevku.

Návštevy reštaurácií sa chystá obmedziť a zďaleka nie je jediná.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spomedzi mladých, ktorých Closer oslovil, sa väčšine zdá, že ceny v reštauráciách prekročili únosnú mieru. Zvyčajne v nich preto jedia len pri špeciálnych príležitostiach a radšej si varia doma.

Nárast cien potvrdzujú aj dáta, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska. Jej analytik Branislav Karmažin vo svojom komentári uvádza, že medziročne „rástli najmä ceny stravovacích služieb, reštaurácií a ubytovania“.

SkryťVypnúť reklamu

Zvyšovanie cien prebehlo aj po príchode roku 2025. Denné obedové menu v úvode tohto roka oproti decembru v roku 2024 zdraželo o 6,4 percenta, ovocie zdraželo o 7,3 percenta, zelenina o 8,5 percenta a za hydinu si priplatíme o 4,1 percenta viac.

Reštaurácie začal bojkotovať

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Martin pracuje posledné roky v gastre, a tak hovorí, že má väčšiu toleranciu na zvyšovanie cien. Aj napriek tomu drahšie gastro ovplyvnilo jeho životný štýl.

„Chodím menej do reštaurácií, v práci sa snažím chodiť výlučne do kantíny alebo si variť doma. Keď si už objednávam jedlo, viac rozmýšľam nad tým, ako výživne sa za tú cenu najem. Pri niektorých potravinách som prešiel na chuťovo horšie, ale lacnejšie varianty,“ opisuje.

Reštaurácie začal považovať za luxus, nové prevádzky neskúša a chodí výlučne na miesta, kde to pozná a vie, čo za tú cenu dostane.

SkryťVypnúť reklamu

Nepáči sa mu, že v Bratislave sú často lacné produkty predražené. „Rozmrazený koláč v kaviarni si človek kúpi za rovnakú cenu ako vysoko kvalitný koláč urobený priamo v kaviarni,“ konštatuje.

Tento pohľad zdieľa aj 24-ročný Richard, ktorý tiež býva v Bratislave. Návštevu reštaurácií by si podľa vlastných slov zo svojho platu mohol dovoliť, ale jedlo v nich je predražené. Dodáva, že do reštaurácií preto nechodí vôbec, varí si výlučne doma. Vyhýba sa aj donáškam.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB834 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu