Bratislava zažíva boom pekární s krásnym interiérovým dizajnom aj so "škandinávskymi cenami". Stále však existujú prevádzky, ktoré v dobrom zaspali dobu. Nesedia v nich možno influenceri, no spĺňajú účel. A ten je veľakrát veľmi jednoduchý - ponúknuť kvalitné pečivo.
Ak študuješ a máš hlboko do vrecka, tieto možnosti oceníš. Pozreli sme sa na pekárenské klenoty, ktoré sa skrývajú na bratislavských sídliskách či na ďalších nečakaných miestach.
"Gastro porno" v pekárni Emona
Ak máš chuť na domácu vianočku, ktorú si natrieš maslom a džemom, si na správnom mieste. Nedaj sa odradiť drsným exteriérom sídliska v Devínskej Novej Vsi. Vnútri ťa prekvapí moderná pekáreň s kvalitným pečivom.

V podniku s balkánskou rodinnou tradíciou si ľudia pochvaľujú najmä burek, balkánske pečivo z vrstveného tenkého cesta plnené syrom či mäsom.

Martin označil za "gastro porno" aj ich karamelový koláč. "Som totálne spokojný so všetkým, čo som ochutnal. Ďakujem, že ste pre nás v Devínskej Novej Vsi," opisuje svoju skúsenosť.

Ceny ťa milo prekvapia. Za tvarohovú buchtu zaplatíš napríklad 1,70 eura, za orechový koláčik 2,20 eura. Výhodou Emony sú aj jej flexibilné otváracie hodiny. Každý deň okrem nedele je otvorená už od piatej ráno do deviatej večer. Pekáreň nájdeš okrem Devínskej Novej Vsi aj v Stupave či v Šamoríne.
Hidden gem pod vinohradmi
Na opačnej strane Bratislavy sa nachádza pekáreň Hábeš pod vinohradmi v Rači. Podnik spoznáš podľa retro nápisov "PEKÁREŇ, CHUŤOVKY, TOASTY", ktoré vidno na výklade už z diaľky.

Po príchode do pekárne ťa pozdravia milé pekárky, ktoré ťa pohotovo obslúžia. Hábeš má veľký výber slaného aj sladkého pečiva, takže je celkom ťažké sa rozhodnúť. Medzi jej OG produkty patrí určite buchta so slivkovým lekvárom. Jedz ju však opatrne, po zahryznutí sa lekvár roztečie doslova všade.
Ďalšou špecialitou tohto podniku sú kapustníky za tri eurá či bryndzovníky za 3,50 eura. Pekáreň je otvorená už od siedmej ráno, takže si tu môžeš kúpiť raňajky.
"Dnes som nakúpila v pobočke v Rači. Fantázia. Produkty výborné, kúpila som langoše, kapustníky, bryndzovník a moravské koláče. Čo ma priam dojalo, bolo luxusné zabalenie," opisuje podnik zákazníčka Ingrid.
Pekáreň medzi panelákmi
Pekáreň Kvások nájdeš medzi panelákmi na petržalskom sídlisku. Prevádzka spojená s potravinami funguje v Petržalke už 30 rokov. Ide teda o jednu z prvých kváskových pekární v Bratislave. Okrem toho má táto predajňa aj certifikát kóšer.
Preslávil ju najmä výborný chlieb, ktorý kúpiš za 2,29 eura. Ak chceš robiť domáce burgery, možno ťa oslovia aj domáce žemle za 59 centov.

Pekáreň je otvorená už od pol siedmej ráno, takže si môžeš na domácich koláčoch pochutnať už ráno pred prácou. Okrem pečiva tu nájdeš aj lahôdky či iné občerstvenie. Vo viacerých recenziách návštevníci vyzdvihujú "dokonalé, na tenko pokrájané kúsky salámy".
Pekáreň Kvetoslavov v Slnečniciach
Remeselnú pekáreň Kvetoslavov nájdeš v bytovom komplexe Slnečnice na konci Petržalky. Sídli však aj v Kvetoslavove, Šamoríne, Bernolákove, Miloslavove, Malinove, Zlatých Klasoch, Štvrtku na Ostrove či v Rovinke.
Pobočka v Bratislave sa stala obľúbeným miestom Petržalčanov.

Ide o rodinný podnik, ktorý pečie najmä pochutiny s tradíciou zo Žitného ostrova. Jej zákazníci oceňujú najmä veľký výber chleba a kvalitné rožky. Ceny sú na Bratislavu opäť veľmi priateľské; veterník stojí napríklad 1,49 eura, francúzska kocka 1,89 eura. Okrem pečiva si tu môžeš nakúpiť mliečne výrobky. Viacerí zákazníci si pochvaľujú aj nátierky.
"Zemiakový chlieb, tuniaková nátierka a bábovka sú moje najobľúbenejšie. Okrem pekárenských výrobkov majú aj skvelé maslo a mlieko," opisuje Kvetoslavov zákazníčka Lucia.
Vanda chodí do pekárne Kvetoslavov najmä po croissanty. "Zbožňujem ich croissanty, rovnako aj čerstvé rožky či chlieb. Majú aj skvelú foccaciu," hovorí.
Cisárov pekár
Sieť pekární Cisárov pekár si udržiava stálych zákazníkov už roky. Často navštevovaná je ich prevádzka v Ružinove, ktorú nájdeš v stánku oproti Zimnému štadiónu. V pekárni na Dlhých dieloch si vieš však aj posedieť v príjemnom novom interiéri.

Chlieb si tu kúpiš od 1,95 eura, bagetu napríklad za 85 centov. Návštevníci si veľmi pochvaľujú aj záviny. "Dnes tam priateľ kúpil makový závin a musím povedať, že taký som ešte nikdy nejedla. Mäkučký, sladučký, plný maku a kúskami višní do prasknutia," opisuje podnik Nikola.

"Nebola som v predajni, len som 'fetovala' úžasnú vôňu chleba, ktorej sa nikdy nenabažím," hovorí zákazníčka Nadežda.
Pekáreň na sídlisku Dlhé diely je otvorená každý pracovný deň od siedmej do siedmej. Ďalšie pobočky sídlia vo Vienna Gate, na Jasovskej či Trhovej. V niektorých z nich ponúkajú aj raňajky či obed.