Koľko stojí jedlo na vianočných trhoch v Bratislave? Tento rok si priplatíte

Trhy privítali prvých návštevníkov.

Stmieva sa už o štvrtej, po snehu ani stopy, ale vianočná nálada pomaly zapĺňa ulice bratislavského historického centra. V hlavnom meste sa vo štvrtok 21. novembra začali vianočné trhy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trhy síce začali už vo štvrtok, ale slávnostné rozsvietenie vianočného stromčeka na Hlavnom námestí je na programe až v piatok 22. novembra.

Už tradične si krkovičku v žemli, langoše či lokše môžeš kúpiť práve na Hlavnom námestí pri magistráte, ale aj na Hviezdoslavovom námestí pri historickej budove SND. S krátkou prestávkou na Štedrý deň a sviatky budú trvať až do Troch kráľov.

SkryťVypnúť reklamu

Tento rok je z čoho vyberať.

Closer zaujímali najmä ceny za overené klasiky. Po návšteve stánkov môžeme skonštatovať, že za placky, lokše aj krkovičky v žemli po roku opäť zaplatíme o trochu viac.

Staromestské vianočné trhy v Bratislave. Autor: TASR

Gyoza namiesto lokše

Stánky s vianočnou ponukou privítali prvých návštevníkov už počas obeda. V čase, keď sme na Hlavné námestie prišli my, sa trhy postupne zapĺňali prevažne turistami zo zahraničia. Lokše obdivovali Španieli či Briti, Slovákov bolo pomenej.

Súvisiaci článok Päť jedinečných vianočných trhov, ktoré tento rok navštív namiesto Viedne či Prahy Čítajte 

Žiadna svetoborná novinka tento rok na trhy nezablúdila, predajcovia stavili na klasiku, ktorú si ľudia zvyčajne pýtajú. Ak chceš experimentovať, ako sladký dezert si namiesto lokše plnenej džemom môžeš dopriať napríklad španielske churros.

Viac stánkov s krkovičkou v žemli, lokšami a langošmi nájdeš na Hviezdoslavovom námestí, na Hlavnom námestí bola ponuka klasického jedla trochu menšia. Na druhej strane, pri magistráte narazíš na oveľa viac gastronomických špecialít.

SkryťVypnúť reklamu

Keď ťa omrzia lokše, nezvyčajnou alternatívou sa môže stať bao či gyoza. Trhom sa nemusíš vyhýbať ani v prípade, ak si vegetarián či vegán, stánkari sa snažia ulahodiť každému.

Zaokrúhľujeme nahor

Ceny od minulého roka opäť o trochu stúpli. Rýchly prieskum cenníkov nám naznačil, že vo väčšine prípadov obchodníci zaokrúhľovali ceny smerom nahor.

Ak minulý rok stála krkovička v žemli sedem až osem eur v závislosti od stánku, tento rok sa cena plošne zvýšila na osem eur. V hŕstke stánkov sme ju našli za 7,50 eura, ale za minuloročnú cenu sedem eur sme už obľúbenú vianočnú klasiku nevideli.

Veľmi podobný osud postihol aj varené víno. V roku 2023 si predajcovia za dve deci vareného vína pýtali od dvoch do troch eur, tento rok sa ceny stabilizovali na troch eurách.

SkryťVypnúť reklamu

Čím nezvyčajnejšie víno, tým vyššia cena - za slivkové či ríbezľové si často priplatíš minimálne euro. Zaokrúhľovanie doľahlo aj na medovinu, ktorej dvojdecový pohár dnes stojí štyri eurá. Oproti minulému roku si priplatíš 50 centov.

Samostatnou kategóriou nápojov na vianočných trhoch je punč. Klasický punč s ovocím zdražel o 50 centov, minimálna cena sa ustálil na štyroch eurách. Ak oželieš ovocie, v niektorých stánkoch sa nad tebou zľutujú a naúčtujú ti len 3,50 eura.

Cena kapustnice zostala medziročne viac či menej rovnaká. Pravdupovediac, ak si predajca vypýta šesť až sedem eur za väčšiu dávku poctivej kapustnice, zrejme narazil na cenový strop. Tento rok sme dokonca kapustnicu zahliadli za štyri aj päť eur.

Halušky za 9,5 eura

Aj keď bryndzové halušky nepatria medzi vianočné jedlá, ktoré by si človek šiel s chuťou dopriať na stojáka na vianočných trhoch, keby si na nich dostal chuť, z bratislavského Hlavného námestia neodídeš naprázdno.

SkryťVypnúť reklamu

Bryndzové halušky, bryndzové pirohy či strapačky s kapustou ti ochotne naservírujú za 9,50 eura. Keď si objednáš halušky, dostaneš 300-gramovú porciu, ale pri pirohoch a strapačkách sa budeš musieť uskromniť s 250-gramovou dávkou.

Situácia na trhoch nepoteší zemiakových nadšencov, pretože cena zemiakových placiek rastie rýchlejšie, ako by si človek mohol myslieť. Kým minulý rok sa za päť eur predávala 330-gramová placka, tento rok už predajcovia veselo ponúkajú za rovnakú cenu 230-gramovú porciu. Inde sme placku našli za 5,50 eura bez uvedenia gramáže.

Stále si však môžeš kúpiť 550-gramový pečený zemiak za sedem eur, prípadne veľké hranolky s čedarom za desať eur. Fantázii predajcov sa medze nekladú.

Zamrzí aj cena lokší. Mastená lokša bez plnky sa tento rok predáva za 2,5 eura, zatiaľ čo pred rokom začínala približne na 1,8 eurách. Ak sa chceš zahryznúť do lokše plnenej kačacou pečienkou, priprav si päť až šesť eur. Za dobroty si treba priplatiť.

SkryťVypnúť reklamu

Keby ti k šťastiu na trhoch chýbal langoš, za čistý bez prílohy zaplatíš minimálne štyri eurá. Za langoš s kečupom a syrom, respektíve so smotanou a syrom si od teba vypýtajú 5,50 eura. Špeciálne verzie ako "slovenský" alebo "maďarský" langoš dokonca stoja až osem eur.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu