Vietnamská Slovenka Kvet Nguyen s maturantmi debatovala o tom, čo pre ňu znamená národná identita

Projekt The Spectator College pokračuje.

Kvet Nguyen počas diskusie s moderátorom Jamesom Thomsonom.Kvet Nguyen počas diskusie s moderátorom Jamesom Thomsonom. (Zdroj: Elizaveta Blagodarova)

Do slovenských škôl tento rok The Slovak Spectator opäť pozval známe osobnosti verejného života, s ktorými sa prostredníctvom diskusií snažia pomôcť študentom stredných škôl s prípravou na maturitu.

Študenti Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázia na Teplickej ulici v Bratislave si vďaka projektu Spectator College mohli v októbri vypočuť debatu s umelkyňou a vietnamskou Slovenkou Kvet Nguyen, ktorá diskutovala na tému Slovakia My Homeland.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celú debatu si môžeš vypočuť vo forme podcastu na tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu

Kvet Nguyen, ktorej úradné meno znie Hoa Nguyễn Thị, o svojej ceste životom na Slovensku napísala knihu Všetko, čo nás spája. Narodila sa a vyrástla na Slovensku, túto krajinu považuje za svoju domovinu, no celý svoj doterajší život mala pocit, že napriek tomu musí svoju identitu pred ľuďmi obhajovať.

Dlho stála na rázcestí medzi svojou slovenskou identitou a vietnamskými koreňmi svojej rodiny. Cítila tlak okolia, ktoré jej akoby hovorilo, že si medzi týmito identitami musí vybrať. Nakoniec si však uvedomila, že opak je pravdou.

Slovenská identita a vietnamské korene môžu žiť bok po boku, dopĺňať sa.

So zadaním na tému Slovakia My Homeland sa študenti stretnú na maturitnej skúške už o pár mesiacov. The Slovak Spectator si pre nich, ale aj pre každého učenia chtivého čitateľa, pripravil aj príručku plnú užitočných slovíčok a fráz, ktoré by sa študentom mohli hodiť práve na maturite pri téme o svojej domovine.

SkryťVypnúť reklamu

Vzťah človeka s národnou identitou The Slovak Spectator skúmal aj v reportáži zo Záhoria, kde navštívil dve hrdé lokálpatriotky venujúce sa pečeniu tradičného pečiva - závodských osúškov. Aj keď si z osúškov mohli spraviť biznis, nikdy na pečení nechceli zarábať, a tak sa dokonca podelili aj o svoj vzácny rodinný recept.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu