Červený melón, mango, acai, rebarbora či kofeín. Na slovenských pultoch s radlermi nájdeme čoraz nezvyčajnejšie príchute aj ingrediencie. Zdá sa, že pritom chýba jediná maličkosť - pôvodná verzia vyrobená z alkoholického piva.
Po dlhšom hľadaní nakoniec v zástupe plechoviek s označením "0,0%" predsa len takmer v každom reťazci narazíme aj na osamotenú položku s čosi viac ako dvoma percentami alkoholu.
Ak ho však naše predajne stále ponúkajú, ide prakticky vždy len o rakúske a nemecké produkty. Slovenské pivovary ho už toto leto po zhruba desaťročí boomu, skrátka nepripravujú.
Pozvoľný nástup a rýchle šírenie
Slováci si k radleru hľadali cestu relatívne dlho. Nápoj, ktorý ako píše portál oPive.sk vznikol náhodou pre nedostatok piva v Bavorsku, kde si ho pred sto rokmi obľúbili miestni cyklisti, naše pivovary dlho ignorovali.
Predajniam a krčmám na našom území veľmi dlho dominovali výhradne klasické ležiaky v desať- a dvanásťstupňových variantoch. Pre tých, čo alkohol nepili, tu bola skôr kofola a malinovky. Za akéhosi predchodcu radleru môžeme považovať pivo miešané so sirupom.
Objednať si tento nápoj nebolo na Slovensku problém už počas socializmu, hoc si nikdy nezískal takú popularitu ako napríklad v susednom Poľsku.