O bratislavskú reštauráciu Ram's má záujem aj Viedeň. Indický šéfkuchár rozširuje svoj biznis

Počas lockdownu predal 400 obedov denne.

Ram Yadav vlastní reštauráciu Ram's na Bezručovej ulici v Bratislave.
Ram Yadav vlastní reštauráciu Ram's na Bezručovej ulici v Bratislave. (Zdroj: Marko Erd)

Panázijskú reštauráciu Ram's nájdeš v budove polikliniky na Bezručovej ulici v Bratislave. Indický šéfkuchár a majiteľ Ram Yadav tu pripravuje sofistikovane poskladané jedlá, ktoré ťa vezmú do Indonézie, Thajska, Indie či Japonska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sám vraví, že táto reštaurácia je jeho splneným snom. Tento rok otvára dve reštaurácie v centre hlavného mesta – nákupnom centre Eurovea a novo vznikajúcom bytovom komplexe Vydrica pod bratislavským hradom.

Ponuku vraj dostal aj od nákupného centra Aupark, sám však priznáva, že "to už by bolo priveľa". Nové reštaurácie budú podstatne väčšie a so širším fine diningovým jedálnym lístkom.

SkryťVypnúť reklamu

Vo Vydrici sa Ram vráti aj k svojim koreňom. Dvojposchodová reštaurácia sa bude deliť na panázijskú a čisto indickú časť.

Okrem toho pribudne aj bistro Ram's na Miletičovej ulici, kde bude hlavný prím hrať obedové menu a rýchle street foodové občerstvenie.

Šéfkuchár nám povedal, že jeho kuchyňu si všimla Viedeň a Praha, ktoré prejavili záujem o franšízu. "Najskôr sa chcem zamerať na nové projekty na Slovensku. Potom uvidím," vysvetlil.

My sme sa s ním porozprávali o tom, ako sa dostal na Slovensko.

Na Slovensku ostal kvôli priateľke

Ram už od detstva sníval, že raz odíde z Indie a otvorí si vlastnú reštauráciu. Vyrastal v dedine v okrese Basti v severovýchodnej Indii. Pochádzal zo strednej triedy. Jeho mama bola žena v domácnosti, otec pôsobil v poľnohospodárstve.

SkryťVypnúť reklamu

V kuchyni pomáhal už odmalička a jeho prvý kulinársky výtvor bolo indické karí. Skutočný "kuchársky" základ mu však vštepili až jeho ujovia, s ktorými žil od základnej školy.

Obaja boli šéfkuchári so skúsenosťami zo zahraničia, a tak mu pomáhali dosiahnuť cieľ.

Od šestnástich brigádoval v reštauráciách a v dvadsiatich troch rokoch odišiel z Indie. Chcel ísť do Veľkej Británie, USA alebo Kanady, no do týchto troch krajín bolo zároveň najťažšie sa dostať.

Vtedy ho oslovil kamarát, s ktorým sa poznal z hotela v Indii, a ktorý v tom čase pracoval v bratislavskom boteli Marina. Navrhol mu, či nechce prísť za ním.

"Bral som to ako odrazový mostík – z Európy sa do týchto krajín dostáva ľahšie," vraví. Napokon však v Bratislave ostal. Aj v tomto prípade platí staré známe: Za všetkým hľadaj ženu.

SkryťVypnúť reklamu

"Už som mal vyhliadnutú reštauráciu v Londýne a bol som pripravený zo Slovenska odísť. Mal som však vtedy v Bratislave priateľku, a tá odísť nechcela. Rozhodol som sa tu teda ostať. Po pár rokoch sme sa rozišli," spomína so smutným smiechom indický šéfkuchár.

Popritom pracoval vo vychýrených, no dnes už zatvorených reštauráciách v Bratislave – Fou Zoo a Benihana.

Po rozchode s priateľkou bol chvíľu bez práce, potreboval si "vyčistiť hlavu", a tak sa rozhodol, že začne podnikať s vlastnou značkou.

Pandémia mu pomohla

V roku 2018 si otvoril street foodový stánok Ramtandoori – spojenie jeho mena a kuracieho pokrmu, ktoré sa pripravuje v tradičnej hlinenej peci tandoor. V čase, keď Bratislava zažívala boom street foodového jedla, si Ram urobil meno a nabral cenné skúsenosti.

SkryťVypnúť reklamu

Zamestnal sa ako šéfkuchár Sushi Time a po večeroch pracoval na svojom rodiacom sa bistre. Tak vznikol predchodca dnešnej prevádzky, Ram’s Bistro na Továrenskej ulici.

Krátko po rozbehnutí bistra prišla pandémia a tvrdý lockdown. "Mesiac som sedel doma a premýšľal, čo budem teraz robiť," hovorí Ram. "Na Slovensku sa nedali kúpiť ingrediencie, tak som ich objednal zo zahraničia a rozhodol sa otvoriť v apríli 2020."

Dnes s úsmevom hovorí, že pandémia mu pomohla. "V tom čase bolo v Bratislave zatvorených 70 percent reštaurácií. Keď sme spustili online donášku, objednávky sa začali hneď kopiť. Denne sme predali 300 až 400 obedov," spomína.

Už po mesiaci Ram hľadal nové, väčšie priestory. V roku 2021 sa mu splnil celoživotný sen, keď otvoril svoju prvú fine diningovú reštauráciu na Bezručovej.

SkryťVypnúť reklamu

Ram tvrdí, že po rokoch cíti stále rovnakú vášeň k vareniu. "Už som síce úspešný podnikateľ, ale stále varím aj umývam riad. V reštaurácii pracujem nonstop tri roky od rána do večera. Je to moje hobby," hovorí nadšene.

A hoci karí mu bude už navždy "kolovať v žilách", doma vraj varí najmä taliansku kuchyňu – svojej slovenskej priateľke a dnes už aj trojročným dvojičkám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu