Slovenskí politici prezradili svoje obľúbené vianočné recepty

Niektorí sa videami z kuchyne chvália aj na Facebooku.

Dnes je 18. decembra a v našom adventnom kalendári si môžete otvoriť ďalšie politické prekvapenie:

Súvisiaci článokAdvent? Tento rok aj vizuálne. Zabavte sa s nami na politikoch a vyhrajte Čítajte 

Spolu sa pozrieme na kulinárske chúťky našich politikov.

Pravidelne sa ich pýtame na veci, ktoré by vám na tlačovkách nepovedali. Už sme zistili, čo všetko povystrájali počas výšky na intráku, kde ako študenti brigádovali, aké knihy čítajú, aké majú umelecké vlohy a aký alkohol pijú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež:Hrnko nepije tvrdé, Sulík miluje červené. Aký majú politici vzťah k alkoholu Čítajte 

Tentokrát sme sa ich opýtali, či majú obľúbený vianočný recept, na ktorý nedajú dopustiť, a bez ktorého jedla si nevedia predstaviť štedrú večeru. Oslovili sme 30 politikov, odpovedali títo jedenásti.

Aké sú obľúbené vianočné jedlá našich politikov?

Lucia Nicholsonová a plnená morka

Obľúbenými vianočnými jedlami poslankyne SaS sú kapustnica, plnená morka a zemiakový šalát. Podelila sa s nami aj o recept. Ak chcete ozvláštniť Vianoce plnenou morkou, budete potrebovať:

  • jednu morku
  • slaninu
  • kačaciu alebo husaciu pečeň
  • huby
  • cibuľu
  • cesnak
  • chili
  • jednodňovú žemľu namočenú v mlieku
  • brusnice
  • petržlenovú vňať
  • mandľové hobliny

Morku nasoľte, cibuľu, cesnak, chilli osmažte na oleji, pridajte huby, pečeň a duste asi 15 minút. Potom pridajte brusnice, mandľové hobliny a petržlenovú vňať. Zmes okoreňte, no soľte až na koniec, keď to stiahnete z ohňa. Nechajte ju trochu vychladnúť, premiešajte so žemľou namočenou v mlieku.

Zmesou potom naplňte morku a obložte ju od hlavy až po päty slaninovými plátkami. Podľa veľkosti morky určte aj čas pečenia - podľa poslankyne je to približne 5 hodín.

A čo recept na kapustnicu? "Naša kapustnica je unikátna, to hovoria všetci, ktorí ju kedy jedli - má krásnu farbu vďaka rodinnému grifu, ktorý sa v našej rodine dedí. Škoda, že je to tajomstvo," dodala Nicholsonová.

Žerbó Bélu Bugára

"O mne je všeobecne známe, že mám rád makové a orechové zákusky a koláče. A Vianoce sú na to ako stvorené. Bez závinu a žerbó, ktoré najlepšie vie pripraviť moja svokra, by sa Vianoce ani nekonali," hovorí predseda Mosta-Híd.

Recept na jeho obľúbené žerbó rezy nájdete napríklad tu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5NCG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu