Andrea svojimi koláčmi zaplnila dieru na trhu. Na Liptov priniesla niečo, čo tam ešte nebolo

Cheesecaky, raw koláčiky či torty s jedlými kvetmi.

Na Liptove sa o podobnú „tortovú revolúciu“ postarala mladá cukrárka Andrea Kubasová, ktorá pochádza z dedinky Komjatná neďaleko Ružomberka.

Vďaka nej si návštevníci liptovských kaviarní nepochutnávajú už iba na punčových rezoch a krémešoch, ale aj na koláčoch s krémovým syrom či čerstvým ovocím.

Hoci jej to veľa ľudí neverí, Andrea sa pečeniu začala venovať až na vysokej škole.

„Najskôr som si začala variť, pretože som sa chcela zdravšie stravovať. Postupne som prešla až k pečeniu. V tom čase som v Trnave študovala verejnú správu, no postupne som zisťovala, že si neviem predstaviť sedieť niekde v kancelárii alebo na úrade. Potrebovala som za sebou vidieť nejaký výsledok,“ povedala pre Fičí.sk Andrea Kubasová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Andrea sa napokon rozhodla, že v piatom ročníku skončí so štúdiom a bude sa venovať už len pečeniu. „Keďže pochádzam z rodiny, kde bolo samozrejmosťou, že každý ide po strednej škole automaticky na vysokú a úspešne ju aj dokončí, tento môj počin sa, samozrejme, nestretol s veľkým pochopením,“ priznáva mladá cukrárka.

„Napriek tomu mi ale rodina veľmi pomáhala pri zriaďovaní cukrárskej výrobne a vybavovaním všetkého potrebného. Každý, kto na Slovensku podniká v potravinárstve vie, že to veru nie je prechádzka ružovou záhradou. A za túto snahu im patrí veľká vďaka,“ hovorí Andrea.

Aby sa však uistila v tom, že cukrárčina je pre ňu tá správna cesta, prihlásila sa do známej kuchárskej show MasterChef, kde sa jej podarilo prebojovať do prvej šestnástky.

„Na túto skúsenosť spomínam často, aj keď sú to už skoro dva roky. Myslím, že nebyť nej, nie som teraz tam, kde som. Stráviť dlhšiu dobu s ľuďmi maximálne zanietenými do všetkého súvisiaceho s jedlom ma utvrdilo v tom, že gastronómia je to, čomu sa chcem venovať a v čom sa chcem stále zlepšovať. Všetci sme vtedy zažili strašne veľa zábavy a veľa sa navzájom naučili,“ vraví šikovná Komjaťanka, ktorá si pochvaľuje najmä možnosť vyskúšať si, aké to je stáť pred kamerami.

SkryťVypnúť reklamu

Následne sa rozhodla vyučiť sa za cukrárku. Študovala externe na učňovke v Ružomberku a po roku úspešne získala výučný list.

Možno aj vďaka účinkovaniu v spomínanej show dnes nájdeme Andreine výrobky v piatich liptovských kaviarňach. Práve jej koláče zaplnili dieru na trhu, priniesli niečo, čo na Liptove predtým nebolo, a tak niet divu, že sa o ňu lokálne podniky začali trhať. „Najlepšia reklama je, keď si ľudia navzájom odporúčajú nejaký produkt. Myslím, že práve takto sa chýry o mojich koláčikoch dostali do tých správnych uší. V našom regióne som bola prvá, čo som sa takémuto druhu cukrárčiny začala venovať oficiálne. Je veľa báb, ktoré pečú doma, ja som to však chcela robiť seriózne.“

Veľkú časť Andreinej tvorby tvoria torty – či už svadobné alebo narodeninové.

Do kaviarní pečie rôzne druhy cheesecakov a koláčov podľa vlastných receptúr. Veľmi obľúbené sú aj malé koláčiky na oslavy, svadby a firemné akcie. „Hlavnú inšpiráciu beriem z rôznych blogov a kuchárskych kníh. Človek sa inšpiruje kdekoľvek. Podstatné však je dať do všetkého kus niečoho svojho, nejaký vlastný nápad,“ tvrdí mladá cukrárka, ktorej výtvory môžete obdivovať na Facebookovej stránke Od Aďky.

SkryťVypnúť reklamu

„Ja sa snažím koláčiky robiť z čo najlepších surovín a používať aspoň trošku zdravšie alternatívy. Nepracujem s klasickou bielou múkou, ani s bielym cukrom, nepoužívam umelé farbivá, stužovače, margaríny. Snažím sa uprednostňovať produkty od slovenských výrobcov a občas použijem aj suroviny, ktoré by ľudia v dezerte nečakali.“

Cukrárske remeslo sa pre zanietenú Liptáčku stalo doslova vášňou. „Moje bežné dni začínajú veľmi skoro, pečiem v podstate denne, a keď náhodou nepečiem, behám po úradoch, riešim nejaké papierovačky, nákupy a podobne. Všetko sa točí okolo práce. Aktuálne mám už pomocníčku, pretože prišiel moment, keď som konečne upustila od svojej mylnej predstavy, že všetko zvládnem sama,“ priznáva.

Vo výrobni je od pondelka do piatku. Pre kaviarne pečie niekoľkokrát do týždňa a druhú polovicu týždňa venuje súkromným objednávkam. „Víkendy trávim s priateľom, na čo sa vždy celý týždeň najviac teším. Keďže on je pohltený prácou podobne ako ja a žije sto kilometrov odo mňa, víkendy sú jediný čas, ktorý nevenujeme práci. No aj napriek tomu, že sme od seba vzdialení, mi pomáha absolútne vo všetkom.“

SkryťVypnúť reklamu

Aďka do budúcnosti plánuje spustiť svoju webovú stránku, postupne zveľaďovať výrobňu a raz sa možno dopracovať aj k vlastnej cukrárni. „Budem sa snažiť najmä o to, aby moja tvorba bola stále taká obľúbená, ako je to v súčasnosti, za čo som nesmierne vďačná. Snažím sa neustále zlepšovať, vymýšľať nové koláčiky a robiť ľuďom radosť mojou prácou. Najväčším uznaním pre mňa je, keď dostávam reakcie od dievčat, že som ich inšpirovala svojím prístupom a prácou. To ma vie niekedy úplne dojať,“ tvrdí Aďka, ktorá skromne dodáva, že aj napriek tomu si chce stále rozširovať obzory a možno si aj spraviť kurz pečenia v zahraničí.

„Som zvedavá, čo osud prinesie, no to, čo môžem ovplyvniť, chcem robiť najlepšie, ako viem. A tak by som to priala všetkým – aby sme sa nezameriavali na budúcnosť, ale užívali si každý jeden deň.“

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Michaela vyštudovala informatiku, dnes ju živí výroba zápisníkov. Prvý vyrobila pre seba za odmenu Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu