Tequila by mala čoskoro zdražieť. Radšej sa rýchlo zásobte

Tequila is the new maslo.

Ak patríte medzi fanúšikov mexického alkoholu, máme pre vás zlú správu. Popularita tequily natoľko stúpla, že je nedostatok agáve, z ktorého sa alkohol vyrába. Dopyt je väčší ako ponuka a výrobcovia na to neboli pripravení.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rast priniesol tequilovému priemyslu krízu.

Podľa organizácií Tequila Regulatory Council a National Tequila Industry Chamber by bolo potrebných až 42 miliónov rastlín agáve na to, aby vedeli výrobcovia mexického alkoholu uspokojiť dopyt na tento rok.

Z rastlín, ktoré boli zasadené v roku 2011, je však na zber zatiaľ vhodných len 17,7 milióna. Agáve trvá sedem až osem rokov, kým úplne "dozrie", a priskorý zber na odrazí aj na kvalite výslednej tequily.

SkryťVypnúť reklamu

Pre nedostatok agáve sa k tomu však aj tak niektorí pestovatelia uchyľujú. Podľa agentúry Reuters sa zbierajú už 4-ročné rastliny, pretože žiadne iné nie sú.

Nedostatok agáve vedie k nedostatku tequily a k zvýšeniu ceny agáve z 21 centov za kilogram v roku 2016 na súčasných 1,18 dolárov. Zvýšený dopyt navyše vedie aj ku krádežiam rastlín a k tomu, že niektoré menšie liehovary a pálenice budú musieť čoskoro skončiť. Nebudú totiž konkurencieschopné.

Ak teda patríte medzi tých, ktorí si v lete radi doprajú margaritu, odporúčame dopredu sa zásobiť tequilou, keďže čoskoro si ju už možno nebudete môcť dovoliť.

Nejde o prvý prípad, kedy zvýšený dopyt vyhnal cenu inak bežnej suroviny do nevídaných výšok.

Ak nerátame maslovú a vajcovú krízu, najznámejším takýmto prípadom je quinoa. V pohorí Andy v Peru a Bolívii to bola bežná rastlina, ktorú ľudia jedli už tisíce rokov. V časoch španielskych dobyvateľov ju Španieli zavrhli ako indiánske jedlo a dokonca zakazovali jej pestovanie.

SkryťVypnúť reklamu

Spolu s rastúcou popularitou však začiatkom nového tisícročia začala stúpať aj cena quinoy. Medzi rokmi 2006 a 2013 trojnásobne narástla jej cena za kilogram. Už v roku 2011 stál v USA kilogram pšenice len desatinu toho, čo quinoa, pritom jej cena ešte v tej dobe ani nedosiahla svoj vrchol.

Jej popularita v oblastiach, kde bežne predtým nerástla, spôsobila to, že sa začala podporovať expanzia fariem, čo ohrozuje krehké horské ekosystémy. Navyše si ju mnohí obyvatelia Ánd, kde sa jedla tisícročia, už viac nemôžu dovoliť.

Prečítajte si tiež: Čím ste starší, tým horšiu opicu máte po prepitej noci. Prečo je to tak? Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu