Ak ste aktívni na Instagrame, už ste určite zachytili fotky farebných a príťažlivých jedál, ktoré sú ozdobené jedlými kvetmi. Kvety sa stali veľmi populárnymi medzi wellness a fitness blogermi, ktorí ich obľubujú pre ich zdravotné benefity a preto, ako dobre vyzerajú na fotkách.
Nie všetky kvety sú však jedlé.
Botanik James Wong má tohto trendu po krk. Štve ho totiž, že bloggeri si poriadne neoverujú, či sú kvety, ktoré používajú, naozaj jedlé. Na Instagrame objavil fotku chia pudingu, ktorý zdobili jedovaté kvety.
"Ďalší deň, ďalší 'clean eating' instagramer, ktorý zverejňuje fotky toxických kvetov na jedle. Možno neobsahujú mlieko ani lepok, ale obsahujú toxický rastlinný alkaloid lykorín. Symptómy: svrbenie, opuchy, nevoľnosť, vracanie a kŕče," napísal na Twitteri.
Loading
...
Pokračoval s dobrou radou pre všetkých rozumných ľudí - ak si nie ste na sto percent istí, že niečo je jedlé, jednoducho to nejedzte.
"Keď to nie je vec, ktorá sa je už stáročia a nemáte na ňu diagnostikovanú intoleranciu alebo alergiu, je to pravdepodobne bezpečné," píše.
Toto však nie je prvý prípad, keď sa niekto na internete chválil tým, že sa snaží jesť nejedlé rastliny. Minulý rok welness vloggerka z Číny skúšala zjesť rastlinu aloe vera, pomýlila si ju však s agáve, ktoré vyzerá veľmi podobne.
Po prvom súste tvrdila, že rastlina chutí dobre, po druhom však skonštatovala, že je veľmi horká. Live stream musela prerušiť, keďže agáve obsahuje toxíny, ktoré spôsobujú pálenie v hrdle a opuchy.
V každom prípade je bezpečnejšie z kvetov urobiť kyticu, než ich jesť, podobne ako je lepšie používať pracie kapsuly iba na pranie.
