Ázijské historky, časť dvadsiatatretia: V Ázii si problém s odpadom určite všimnete

Malajzia je pôvodne neplánovaná zastávka.

(Zdroj: m.smedata.sk)

„Prestup“ v Kuala Lumpur sa zmení na päťdňový gurmánsky výlet a v krajine sa nám zapáči tak veľmi, že sa rozhodneme navštíviť aj iné miesta.

Prečítajte si tiež: Ázijské historky, časť dvadsiatadruhá: Malajzia je ideálna destinácia pre milovníkov dobrého jedla Čítajte 

Začneme na ostrovoch Langkawi, a potom navštívime raj jedla Penang.

Niekoľkokrát za deň letí z Kuala Lumpur na ostrovy Langkawi lietadlo čoraz populárnejšej nízkorozpočtovej spoločnosti Air Asia. Nejdú do takých extrémov ako Ryanair a nikdy nemáme pocit, že sa nachádzame uprostred tureckého bazáru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektoré lety sú vypredané už niekoľko dní vopred. To nás trochu desí, lebo očakávame preľudnené pláže, niečo na štýl Rimini v auguste.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi cestujúcimi sú väčšinou domáci, mladí ľudia cestujúci so skupinou kamarátov. Viem si predstaviť, že si občas len tak z pasie zájdu na víkend na Langkawi. Letenky sú lacné a hodinu po vzlietnutí si už môžete vylihovať na pláži.

Keď pristaneme, naši malajskí spolucestujúci sa okamžite vrhnú k okienkam cestovných agentúr. Ponúkajú super výhodné dovolenkové balíčky a hulákaním sa snažia prilákať zákazníkov. Nevieme, čo tie balíčky zahŕňajú, ale evidentne sú veľkým lákadlom.

My sa odtiaľ čo najskôr spakujeme a nevieme sa dočkať, kedy opustíme klimatizované priestory. Apropo, klíma. Každý, kto už bol v juhovýchodnej Ázii, vie, že láska domácich ku klíme nemá hraníc. Autobusy, vlaky, hotely či nákupné centrá sú také chladné, že sme neraz prechladli. Štyridsaťstupňové páľavy vonku a pätnásťstupňovú zimu vnútri našinec len tak ľahko nerozdýcha. Najväčším extrémom sú jednoznačne Thajsko a Malajzia.

SkryťVypnúť reklamu

Už tradične si to po ostrove rúbeme na skútri, čo nám umožní preskúmať aj vzdialenejšie časti.

Hneď v prvý deň narazíme na vyľudnenú pláž obklopenú džungľou. Pol dňa strávime kúpaním sa a potom si všimneme, že kúsok od brehu na hladine pláva dlhokánsky mastný pás plný odpadkov. Priplával ktovie odkiaľ a znemožnil vstup do vody - pokiaľ si teda nechcete zaplávať v smetiach. Táto smutná situácia nás opäť raz privádza k problému s odpadom (nielen) v Ázii.

Nie som odborníčkou na odpady a aj keď sa snažím žiť čo najekologickejšie, uvedomujem si, že je stále čo zlepšovať. Predstavte si však, že žijete v krajine, kde ten odpad proste nemáte kam hodiť. Alebo vás rodičia nenaučia, čo s ním, lebo to sami nevedia.

V tých najchudobnejších krajinách odpad jednoducho hádžu na zem. Je to síce pohoršujúce, ale treba si uvedomiť aj to, že tí ľudia sú často takí chudobní, že recyklácia odpadu sa v ich hodnotovom rebríčku vôbec nenachádza. Legálne skládky či zberne sú pre mnohých neznámy pojem.

SkryťVypnúť reklamu

Veľká časť odpadu skončí... no predsa v oceáne, kde inde. Veď tam sa stratí. Až v Ázii nám začína dochádzať, že s odpadom nemáme problém, ale skôr kolosálny mega hyper turbo prúser.

Trochu nás táto epizóda rozhodí. Krásna pláž sa v priebehu niekoľkých hodín zmení na toxické smetisko.

Zvyšok pobytu je viac-menej idylický. Aj keď sme sa báli, že bude všade veľa ľudí, väčšina pláží je prázdnych. Jediný fail je ranná asi hodinová jazda do mesta Kuah, kde chceme navštíviť vychýrené indické raňajkové miesto. Keď tam však dorazíme, všetko je zatvorené. Je normálny pracovný deň, ale Kuah vyzerá ako mesto duchov.

Otočíme to teda naspäť a chuť na indické raňajky si musíme nechať prejsť. Ďalší silný zážitok je západ slnka. V každej krajine bol doteraz iný, ale farby sú vždy fenomenálne. V prípade Langkawi sa občas sfarbil do krvavočervena.

SkryťVypnúť reklamu

Po relaxe na Langkawi letíme na ďalší významný ostrov v Malajzii: Penang.

Pravdepodobne každý milovník dobrého jedla v Malajzii vám odporučí Penang ako ideálnu gastronomickú destináciu. Ťažko povedať, či sme práve tam ochutnali to najlepšie jedlo v Malajzii, ale určite tam nie je núdza o kuriozity.

Kúsok od nášho hostela sa nachádza pestrofarebná štvrť Little India. V momente, ako do nej vkročíte, sa ocitnete v inom svete. Na každom rohu svietia obchody s bohato zdobenými sárí, bižutériou od výmyslu sveta a bistrami, kde dostanete čerstvo upečené chlebové placky či lahodné karí.

Fascinujú nás aj obrovské obchody, z ktorých vyhráva hlasná indická hudba. Dostanete v nich výlučne bollywoodske filmy a CDčká či dokonca kompaktné kazety indických hudobníkov. Pouliční obchodníci zase predávajú tradičné sladkosti, ktorým sa dá len ťažko odolať.

SkryťVypnúť reklamu

Pri dobrom jedle ostaneme. Hneď v prvý deň sa necháme nalákať na gigantické polievky ramen. Napríklad z tejto sme sa bez problémov najedli traja:

Penang je známy aj vďaka street foodu. Každý večer si v rôznych častiach mesta môžete od kuchárov priamo na ulici dať miestne špeciality. V ponuke sú rôzne druhy opekaných rezancov či polievky, ktoré si sami nakombinujete.

Jedlo, ktoré musíte na ostrove Penang určite ochutnať, je laksa. Je to mierne pikantná polievka, v ktorej okrem ryžových rezancov nájdete kuracie mäso, krevety či rybu v hustej tamarindovej alebo kokosovej omáčke. A ak by ste mali záujem o laksu s bohatou históriou, tak odporúčam Air Atam Sister Curry Mee. Tieto dve babičky-sestry majú už vyše osemdesiat rokov a laksu varia šesťdesiat.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa k sestrám prídeme najesť, varí len jedna z nich za pomoci mladšej asistentky. Druhá si spokojne sedí v tieni a usmieva sa do objektívov zvedavých návštevníkov, ktorí si chcú túto raritu zvečniť.

V najbližších dňoch sa pustíme do objavovania zaujímavosti a street artu na ostrove.

Prečítajte si tiež: Ázijské historky, časť jedenásta: V Laose sa na oslavách pije skoro ako u nás na východe Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu