Fakt, že psy čokoládu jednoducho nesmú, je už rozšírený po celom svete, no aj tak sa nájdu psíčkari, ktorí úbohým očiam ich maznáčikov neodolajú a nejaký ten kúsok obľúbenej pochúťky im doprajú.
Psy majú podobné chute ako my a preto sladké pochúťky rady vyhľadávajú, čokoládu nevynímajúc. Na rozdiel od nás je pre nich čokoláda v niektorých prípadoch až smrteľne nebezpečná.

Prečo je to tak?
Čokoláda obsahuje zlúčeniny zvané metylxantíny. Táto skupina zlúčenín takisto obsahuje kofeín a teobromín. Obe z týchto molekúl na napájajú na povrch buniek a blokujú zlúčeniny, ktoré by sa tam prirodzene napojili. Malé dávky metylxantínov môžu viest u ľudí k euforickým pocitom, no u našich štvornohých miláčikov k zvracaniu.
Čokoláda obsahuje veľké množstvo teobromínu (otráviť sa ním môže aj človek) a malé množstvo kofeínu. Pokiaľ sa väčšie množstvo teobromínu dostane do psieho organizmu, môže nasledovať svalové trenie či dokonca až záchvaty. Podľa doktora Timothyho Hacketta, veterinára z Colorado State Universtiy, môžu tieto zložky čokolády u psov zdvojnásobiť tlkot srdca a spôsobiť, že budú bežať dookola, ako keby "vypili liter espressa".
Doktor Hackett však dodáva, že riziko sa často preháňa. Podľa neho nebezpečenstvo záleží na množstve a kvalite čokolády. Čokoláda na pečenie napríklad obsahuje šesťkrát viac teobromínu, než mliečna. Veľké psy môžu napríklad pohodlne zvládnuť malé množstvo čokolády, zatiaľ čo rovnaká dávka by bola pre čivavu nebezpečná.
Ktoré ďalšie potraviny sú pre našich štvornohých členov rodiny nebezpečné?
Alkohol
Podľa centra pre otravu zvierat (ASPCA) môžu nápoje či jedlá obsahujúce alkohol vyvolať o psov zvracanie, hnačku, zníženú koordináciu, ťažkosti s dýchaním, kómu či dokonca smrť. Psov by sme teda nemali alkoholom ponúkať za žiadnych okolností.

Hrozno a hrozienka
Aj keď sa ohľadom hrozna a hrozienok veľa nevie, ASPCA tvrdí, že môžu spôsobiť zlyhanie obličiek, a preto by sa im psy mali vyhnúť.

Makadamové orechy
Môžu spôsobiť slabosť, zvracanie či prehriatie.

Kysnuté cesto
Potenciálne môže spôsobiť zvýšenie a akumuláciu plynatosti v žalúdku, čo môže viesť k žalúdočným bolestiam či prekrúteniu žalúdku.


Zdroj: scientificamerican.com, aspca.org