Motivovaný učiteľ je dnes taký vzácny ako štvrť kila čerstvého masla.
Svoje povolanie si však Američanka Donna Gill Allen užíva naplno. Svojich žiakov zapojila do jednoduchého experimentu, na ktorý im stačili tri plastové sáčky, tri kusy chleba a baktérie... veľa baktérií.
Donna vo svojom statuse, ktorý zdieľalo viac ako 70 000 ľudí, píše:
"Pre všetkých mojich kamošov v učiteľskom zbore, bol to najnechutnejší, no zároveň najlepší experiment, ktorý som urobila počas toho, ako som učila o baktériách a o tom, ako sa šíria.
Použijete tri kusy chleba. Necháte všetkých žiakov pozorovať, ako jeden krajec chleba vkladáte pomocou rukavice do sáčku a označíte ho ako kontrolnú skupinu. Potom si umyjete ruky a vložíte ďalší do nového sáčku, ktorý označíte za čistý. Nakoniec necháte posledný krajec putovať po celej triede, tak aby sa ho dotklo každé dieťa. Následne ho dáte do posledného sáčku a označíte ako špinavý.
Pozorujte, ako sa chlieb kvôli mikroorganizmom postupom času mení. Je to veľmi zaujímavý a skvelý spôsob ako deti naučiť, že umývanie rúk je dôležité."
Buďte preto takýmto medvedíkom čistotným.

Umenie rozkladu
A ak vás fascinuje pohľad na hnijúcu potravu, užite si parádne timelapsy napríklad na tomto Youtube kanáli, ktorý dodal rozkladu úplne nový rozmer. Autori videí zachytávajú svoje snímky každých 5 až 25 minút v závislosti od doby, za ktorú sa jedlo pokazí. S niektorými potravinami pracovali dva týždne, s inými skoro rok.
