Japonci toho povymýšľali naozaj veľa. Ale zmrzlinu, ktorá sa netopí? Možno tomu neuveríte, ale podarilo sa to úplnou náhodou kuchárovi z mesta Kanazawa, keď sa pokúsil vymyslieť nový druh cukrovinky, pričom sa snažil pri výrobe využiť jahody, ktoré neboli vhodné na samostatný predaj. Zistil, že smotana mu stuhla, keď sa dostala do kontaktu s chemickou zlúčeninou polyfenolom.
„Polyfenolová tekutina sa nachádza v jahodách a jej vlastnosti sťažujú oddeľovanie vody a oleja od tuhých zložiek, vďaka čomu dokáže udržať tvar zmrzliny a vôbec sa neroztopí,“ povedal profesor Tomihisa Ota z Kanazawa University.
Na základe tohto objavu vytvorili tuhú zmrzlinu.
Experiment museli okamžite vyskúšať výskumníci z miestnej univerzity.
Prišli na to, že zmrzlina sa ani pri takmer tridsiatich stupňoch neroztopí a zachová si svoj pôvodný tvar. Nerozpustí sa ani po troch hodinách, takže si ju môžete vychutnávať naozaj dlho.
Výskumníci dokonca zmrzlinu sušili fénom, ale ani tak sa nerozpustila.
