Marocká kuchyňa je neskutočne rozmanitá, spája španielske, berberské aj francúzske vplyvy, čo vám môže priniesť neskutočný kulinársky zážitok. My sme v Maroku ochutnali takmer všetko a vybrali to najtradičnejšie, čo táto severoafrická krajina ponúka.
Tajine
„Tadžín" je najtypickejšie marocké jedlo. Meno získalo podľa tradičnej keramickej nádoby z vypaľovanej hliny, v ktorom sa jedlo pripravuje aj servíruje. Jej súčasťou je aj vysoká pokrievka kužeľovitého tvaru, pod ktorou sa jedlo niekoľko hodín dusí, a tak para neuniká von.
Čo sa týka samotného pokrmu, tajine tvorí kombinácia mäsa, väčšinou ide o jahňa, kura alebo rybu, s rôznymi druhmi zeleniny. Prekvapiť vás môže množstvo korenín, sušeného ovocia a orechov, ktorými Maročania v tomto jedle rozhodne nešetria. Najtypickejší druh tajine je jahňacie mäso s tradičnou marockou zmesou vyše 30 rôznych korenín, ktoré sa podáva s hrozienkami, praženými mandľami, olivami a množstvom zeleniny.
My sme tajine ochutnali v marockej reštaurácii a aj napriek srdcervúcemu odhodlaniu nechať prázdny tanier sme nedokázali zjesť ani polovicu. Ak sa ho teda rozhodnete vyskúšať, určite si najprv pripravte žalúdky.

Kuskus
Do guličiek tvarovaná krupica zo pšenice patrí medzi základné prílohy severoafrickej kuchyne. Pre Maročanov je to rovnaký pojem ako pre nás Slovákov ryža. Býva prílohou takmer každého jedla, najmä vyššie spomenutého tajinu.
Aby nebol suchý, servíruje sa spolu s omáčkami alebo ostrou korenenou zmesou harissou, ktorá je v Maroku taktiež veľmi populárna. Častejšie sa však pripravuje na sladko, najmä k mäsu, napríklad spolu s karamelizovanou cibuľkou a hrozienkami, čo bola jedna z najzaujímavejších kombinácií, aké sme ochutnali.
Olivy
Tie sú takmer všade. Maroko totiž patrí medzi ich hlavných producentov a museli by ste sa tomuto ovociu (áno, ovociu!) vyhýbať ako čert krížu, aby ste ich v tejto krajine neochutnali. Olivy sa jedia ako predjedlo, pričom každý druh je ochutený iným spôsobom. Niektoré sa podávajú v bylinkovej marináde, iné s množstvom štipľavej harissy.
Ak však olivy poznáte len z nálevu, prípadne z donáškovej pizze, určite ich najskôr ochutnajte bez akýchkoľvek prísad. Čerstvé, nevykôstkované olivy sú tak chuťovo výrazné, že aj ich najväčší milovník by zjedol maximálne tak jednu - dve a pri tretej by už krivil výraz.
Šaláty
S privretím jedného oka je marocká kuchyňa veľmi zdravá, čoho dôkazom je najmä veľké množstvo šalátov, ktoré sa zaraďujú medzi tradičné špeciality. V domácnosti sa väčšinu urobí niekoľko druhov šalátov, ktoré sa rozdelia na menšie porcie a podávajú ako predjedlo.
Klasické šaláty sú tvorené z rôznych ingrediencií, ako sú zemiaky, papriky, šošovica, cvikla, zelené fazuľky, olivy či vajíčka na tvrdo. Väčšina býva ochutená kyslou zálievkou a (samozrejme) hojne okorenená. Často sa stretnete aj s teplými šalátmi.
Ovocie a pomarančová šťava
Maroko je doslova ovocný raj. Pestujú si vlastné pomaranče, melóny, datle, figy, hrozno aj mandarínky. My sme navštívili Berkane, ktoré je považované za hlavné mesto citrusov v celom Maroku. V blízkosti sa totiž pestujú tie najkvalitnejšie druhy, čo pripomína aj veľká socha pomaranča tróniaca v centre mestečka.
V okolí nájdete veľa stánkov s predajcami čerstvej pomarančovej šťavy, ktorú vytláčajú z práve odtrhnutých pomarančov. No skvelý zážitok z jej plnej a výrazne sladkej chuti má aj jednu nevýhodu. Pravdepodobne sa vám už na celý život znechutia všetky pomarančové džúsy z koncentrátu.

Mätový čaj
Aj keď sú Arabi známi prípravou výbornej kávy, v Maroku je nápojom číslo jeden práve silný mätový čaj, ktorý tu nazývajú „berberská whiskey“ (podľa pôvodných obyvateľov Berberov). Je to vlastne zelený čaj, ochutený o lístky výraznej marockej mäty a osladený veľkým množstvom cukru (na pol litra vychádza viac ako šesť kociek cukru).
Príprava čaju je samotný rituál a zaujímavé je, že ho nikdy nemiešajú lyžičkou, ale prelievajú z kanvice do šálky a naspäť. Či vám bude chutiť, závisí najmä od toho, akú mieru tolerancie na sladké máte vypracovanú. Buď budete vzdychať blahom alebo čaj rovno vypľujete naspäť do šálky.
Zákusky
Marocké sladkosti chuťou tak trochu pripomínajú naše vianočné pečivo. Sú suché a medzi ich ingrediencie často zaraďujeme orechy (najmä pistácie a mandle), datle a med. Sú sčasti inšpirované francúzskou kuchyňou, keďže práve Francúzi túto krajinu dlho okupovali (francúzština patrí aj medzi úradné jazyky).
V reštauráciách vám väčšinou donesú „sladký tanier“, ktorý tvorí niekoľko druhov týchto koláčikov. Tam sme si opäť potvrdili, že Maročania jednoducho radi sladia. A vo veľkom. Na výber však máte aj krémové ovocné koláče, ktoré sa podobajú na naše punčové rezy, no konzistenciou pripomínajú želé.

Marocké chleby a chlebové placky
Pečivo je v Maroku rozšírenejšie ako kuskus, kúpite ho takmer na každej ulici, kde ho robia čerstvé v domácich pekárňach. Väčšinou ide o plochý arabský chlieb batbout, no z toho istého cesta sa robia aj výborné chlebové placky.
Najchutnejší bol msemmen, nazývaný aj marocká palacinka. Jedli sme ho s lahodnou sladkou pastou Amlo, čo je vlastne zmes mletých mandlí, arganového oleja a medu.
Opuncie
Možno ste ešte nepočuli o tomto zvláštnom ovocí. Jeho celé meno znie opuncia figová a ide o plod kaktusov, ktoré rastú hlavne v oblasti Karibiku a Afriky. V Maroku toto ovocie predávajú na každom rohu, a tak sme sa aj my nechali nalákať jeho zvláštnym, pestrofarebným zjavom.
Jeho chuť pripomína hrušku a figy, no vnútro je tvorené množstvom tvrdých semienok, ktoré nám bránili si ju vychutnať. Ovocie sme napokon s vyhlásením „to sa nedá jesť“ odsúdili.

