Gondolier
Krajina: Taliansko
Kto to je a čo robí: Muž, ktorý obsluhuje benátske lode - gondoly. Počet gondolierov je prísne limitovaný - po zátokách sa ich premáva 433 a tento počet nemôže stúpať. Gondolierska licencia je dedičná z otca na syna. Mladá krv teda musí počkať, kým sa ich otcovia poberú na dôchodok a až potom môžu vykonávať plavby v zátokách.
Niektorí dôchodcovia však nemajú potomkov alebo ich deti nemajú záujem o túto prácu. A vtedy majú mladí šancu nastúpiť na gondolskú školu.
Ako sa stať gondolierom: Nádejný gondolier musí túto školu navštevovať jeden rok. Naučí sa tu cudzie jazyky (anglický, francúzsky, španielsky), históriu Benátok a benátskeho umenia. Po výcvikovom kurze musí každý absolvovať skúšku a dotyčný je prijatý medzi gondolierov. Nasleduje stáž u profesionálneho gondoliera, ktorá trvá od 6 do 12 mesiacov.
Po absolvovaní ďalšej skúšky (učňovskej) musí absolvovať ešte aj praktickú za prítomnosti piatich gondolierov. Až potom môže gondolier získať licenciu. Toto povolanie je praktizované mužmi, ale aj ženami. A pozor! Neočakávajte, že každý gondolier spieva. Ak nechce, jednoducho nemusí.
Toreador
Krajina: Španielsko
Kto to je a čo robí: Zjednodušene povedané, provokuje býkov. Robí nápadné pohyby s plášťom, ktoré vyzerajú ladne, hoci tento kus odevu váži približne šesť kilogramov.
Ako sa stať toreadorom: V prvom rade musíte byť nebojácni a sebaistí. Ak takí nie ste, musíte byť aspoň dobrí herci a vedieť to predstierať. V opačnom prípade toto povolanie nie pre vás vhodné.
Zapísať sa do školy býčích bojovníkov je možné v kalifornskom San Diegu alebo španielskej Seville. Akadémia v Kalifornii ponúka dokonca aj intenzívne kurzy v Mexiku a Španielsku. Sú úplne bez krvi a zameriavajú sa skôr na techniku pohybu a históriu samotných zápasov.
Ďalšou možnosťou je učiť sa priamo od majstra. Staňte sa matadorovým učňom. Začať by ste mali v malých arénach na dedinách a postupne sa prebojovať do známejších.
Čokolatier
Krajina: Belgicko
Kto to je a čo robí: Kuchár, ktorý sa špecializuje na čokoládu. Táto práca nie je len o spájaní najrôznejších ingrediencii. Výroba čokolády je veľmi náročná, dôležitý je aj moment topenia v ústach alebo spôsob jej tuhnutia.
Ako sa stať čokolatierom: Pri tomto type práce vám nesmie chýbať vášeň a záujem o čokoládu. Musíte mať zmysel pre detail a dokonale vycibrený jazýček. Trpezlivosť by mala byť alfou a omegou, pretože aj jeden teplotný stupeň vie narobiť poriadnu šarapatu s drahými surovinami a hodinami tvrdej čokoládovej práce.
Zíde sa vám akékoľvek vzdelanie v gastronomickom odbore a nadarmo nie sú ani odborné kurzy zamerané práve na sladkú pochúťku.
Parfumér
Krajina: Francúzsko
Kto to je a čo robí: Voňavkový mág, vďaka ktorému nesmrdíme. Dokáže namiešať tie najkrajšie vône sveta.
Ako sa stať parfumérom: Okrem dobrého nosa potrebuje mať skúsený parfumér oskúšaných veľmi veľa vôní a samotných zložiek. Musí trpezlivo skúšať (hoci aj päťstokrát!) kombináciu rôznych elementov. Ak chcete byť voňavkovým mágom, zvyknite si najmä na prácu v laboratóriu, ktoré musíte vedieť obsluhovať.
Zvyčajne potrebujete získať akademický titul v kozmetickej oblasti alebo chémii. Ďalšou možnosťou je navštíviť špecializovaný kurz pre parfumérov, ktoré ponúkajú veľké vonné domy a, samozrejme, neustále pokračovať v ďalšom vzdelávaní.
