Pripravované nariadenie Európskej Únie týkajúce sa prípravy zemiakových hranolčekov nedávno spôsobilo na internete veľký rozruch. Titulky niektorých médií hovorili o tom, ako chce Brusel zakázať hranolky a nacionalisti začali vyzývať na vystúpenie z Únie. Pravda je však omnoho menej dramatická.

Únia nejde hranolčeky zakazovať, ale rokuje o nariadení, ktorým by znížila ich obsah rakovinotvorného akrylamidu.
Ten vzniká, keď sa potraviny s vysokým obsahom škrobu tepelne spracovávajú. Zatiaľ čo teraz sa hranolčeky môžu fritovať pri hocijakej vysokej teplote, po novom by mala byť maximálna teplota fritovania 175 stupňov. Navyše sa pred fritovaním musia predvariť, aby sa znížil obsah škrobu.

Odporcovia nariadenia sa obávajú, že sa zmení chuť hranolčekov alebo že nebudú dosť chrumkavé, v skutočnosti však možno takto pripravované hranolčeky jedia už roky.
"Veľa ľudí si myslí, že tieto zmeny by mali spôsobiť to, že ten samotný výrobok už vôbec nebude chutiť tak ako predtým, alebo že dokonca niektoré výrobky úplne zmiznú z trhu. Pravda je taká, že tento spôsob tepelnej prípravy hranoliek, ktorý odporúča Brusel, už používa veľa reštaurácií dlhé roky," hovorí Daniel Karas, kuchár z bratislavskej reštaurácie La Vita Ristorante.
Hranolčeky pripravené zo surových zemiakov fritovaním pri vysokej teplote, aké si mnohí pripravujú aj doma, sa stanú po krátkom čase gumové, na rozdiel od tých predvarených. "Takéto hranolky sú pre nás oveľa zdravšie a sú chuťovo lepšie," tvrdí Daniel.
Spôsobom, ktorý chce Únia presadiť, pripravujú hranolky aj v reštaurácii Estévéčka. "U nás sa hranolčeky robia tak, že sa zemiaky nakrájajú, potom sa varia na al dente a následne sa smažia. Teplotu máme nastavenú na 173 stupňov," povedal pre Fičí spolumajiteľ Estévéčky Dominik Sumbal. Ako väčší problém vníma kvalitu oleja: "Mnohí to robia technologicky nesprávne, keďže tie zemiaky nepredvárajú či nepredsmážajú. Myslím si, že by sa skôr malo riešiť to, v čom sa to smaží." Čo sa týka plánovaného nariadenia, nevidí v ňom žiadny problém. "Ja som úplne za, toto je asi jediné normálne nariadenie Bruselu," uzatvára.

Dvakrát fritujú aj v reštaurácii Roxor, aj keď pri vyššej teplote. Surové zemiaky najprv uvaria vo fritéze a tesne pred podávaním zákazníkom ich krátko ufritujú pri teplote 190 stupňov. "Stačí len minútka alebo dve, keďže vnútri už sú uvarené. Zvnútra sa len prehrejú a kôrka sa stane chrumkavou. Keby sa teplota znížila na 175, druhé smaženie by trvalo dlhšie a hranolky by boli príliš suché. Ak nariadenie prejde, skúsime nájsť iný spôsob, ako to robiť," hovorí kuchár Michal Ščevlík z Roxoru. Hranolčeky fritujú na dvakrát aj v ďalších podnikoch, ako napríklad v Orbise či v hranolkárni Bramm, ktorá nedávno otvorila vo Fresh Markete.
Plánované nariadenie EÚ teda nie je žiadnym dôvodom na paniku - podobné hranolky, aké chcú presadiť, možno jedávate už dávno.
