1. Siedmy júl je oficiálnym dňom čokolády.
Vtedy si pripomíname deň, kedy sa v roku 1550 čokoláda dostal do Európy. Ak ste tento sviatok prepásli, nezúfajte: 28. júla je v USA Národný deň mliečnej čokolády, 13. septembra je Medzinárodný deň čokolády a 7. novembra Medzinárodný deň horkosladkej čokolády s mandľami. A nič sa nestane, ak si ju vychutnáte aj bez sviatku.
2. Prvou čokoládovou dobrotou bola horúca čokoláda.
Poznali ju už starí Aztékovia a Mexičania a servírovala sa pri špeciálnych príležitostiach ako napríklad svadby.
3. Na výrobu 450 gramov čokolády je potrebných asi 400 kakaových bôbov.
Toto množstvo sa, samozrejme, líši pri rôznych druhoch a značkách čokolády.
4. Čokoláda je jediná jedlá látka, ktorej teplota topenia je nižšia ako teplota ľudského tela.
Vďaka tomu sa rozpúšťa v ústach.
5. Belgicko ročne vyprodukuje viac ako 220-tisíc ton čokolády.
Medzinárodné letisko v Bruseli je najväčšou "predajňou" čokolády na svete.
6. Obľúbená biela čokoláda vlastne nie je čokoládou v pravom slova zmysle.
Neobsahuje totiž žiadne tekuté ani tuhé časti kakaa.

7. Aj také čokoládové sušienky (chocolate chip cookie) majú svojho vynálezcu. Teda vynálezkyňu.
Ruth Graves Wakefield si za tento objav od firmy Nestlé vypýtala celoživotný prísun čokolády.
8. Známe čokoládové M&M's boli pôvodne navrhnuté pre armádu.
Tento nápad sa zrodil v hlave Forresta Marsa, ktorý počas španielskej občianskej vojny videl, ako si vojaci pochutnávajú na čokoláde. Čokoládové cukríky M&M boli navrhnuté tak, aby sa čokoláda netopila a vojaci si ich mohli aj v nepriaznivejších podmienkach vychutnať pohodlnejšie.

9. Najväčšia tabuľka čokolády vážila 5792 kilogramov!
Vytvorili ju v roku 2011 v britskom Alfretone a jej rozmery boli 4 x 4 x 0,35 metra.
10. Zakladateľ známeho čokoládového impéria Hershey mal byť členom posádky Titanicu.
Milton S. Hershey aj s manželkou však kvôli pracovným stretnutiam rezerváciu zrušili na poslednú chvíľu.
11. Milovníci čokolády ju môžu vyskúšať aj v nezvyčajných kombináciách.
Vedeli ste, že existujú čokoládové čipsy? Sú to klasické zemiakové čipsy v čokoláde.

12. Čokoláda je obľúbená pochúťka ľudí, ale nie zvierat.
Čokoláda ja najčastejšou príčinou otravy u psov, ktorá môže viesť až k smrti. Preto si na ňu treba dávať veľký pozor.
13. Čokoláda pozitívne vplýva na prevenciu srdcových chorôb.
Reč je o horkej čokoláde, ktorá dokáže znížiť riziko vzniku týchto chorôb až o tretinu.

14. Okrem toho dokáže liečiť aj kašeľ.
Podľa výskumov má na dlhotrvajúci kašeľ lepšie účinky ako kodeín.
15. Počúvali ste ako deti, že čokoláda vám zničí zuby? Nemusí to byť tak.
Výskumy ukazujú, že kakaové bôby obsahujú časti, ktoré sú pomáhajú dezinfikovať ústnu dutinu. Dočkáme sa niekedy čokoládovej zubnej pasty? Ale asi bez cukru.
