Na najlepšie obdobie života, teda čas na strednej, nezabudne nikto. So školou sa nám spájajú samé úsmevné príhody, prvé lásky a nepochopiteľné starosti. Väčšina z nás ale zabúda na svätostánok našich najväčších obáv - jedáleň.
Problém č. 1 - Rad ako na mandarínky za socíku
No a čo, že študent je už hladný ako vlk. Neúprosné pravidlá čakania v rade dobehnú oneskorencov aj chudákov, ktorým skončila hodina tesne pred koncom obednej prestávky. Ak si niekto myslí, že znakom študenta sú kruhy pod očami a cigareta v ruke, mýli sa. Je ním netrpezlivé prestupovanie z nohy na nohu a hlasné škvŕkanie v žalúdku.
Problém č. 2 - Lyžičky, vidličky, nože
Konečne to dokázal! Šampión s tanierom v ruke a... zašpineným príborom. V stresovej situácií sa daný jedinec márne obzerá po servítkach, vzdychá nad stopami zaschnutého jedla na vidličke a keď to vzdá, ešte v tom aj nájde výhodu - na lyžičke zostal prilepený kus mäsa, považuje ho za druhú porciu.

Problém č. 3 - Ako si vybrať
Poznáte to - prídete si objednať obed a zo zoznamu "zaprávaná zelenina s kuracím kung-pao, ryža po bratislavsky s ryžníkom a zeleninová pica" sa snažíte vybrať to najmenšie zlo. Exotické názvy, neidenfitikovateľné ingrediencie a novovzniknuté názvy jedál - to je denný chlieb študenta. Na chvíľu sa na tom dá smiať, ale keď v ruke držíte tanier s miniatúrnou fašírkou a plátkom rajčiny navrchu, sranda sa končí.

Problém č. 4 - Raz málo, raz veľa
Škoda, že v školskej jedálni nemôžeme povedať: "Teta, dnes to vidím na 3 knedle a dve varechy gulášu." Hneď by to vyzeralo inak, a hlavne každý by sa plnohodnotne najedol. Realita je ale taká, že sme radi, ak sú tie knedlíky aspoň tri a ak veľkosť akéhokoľvek kúska mäsa presahuje veľkosť bábätkovskej pästičky.
Samostatná jednotka v tejto kategórií sú špagety. Tanier síce prekypuje pod polkilovou porciou slizkých cestovín, navrchu ale tróni lyžička kečupu, tri pásiky syra a ešte k tomu dostanete aj: "Dobrú chuť." Tak teda dobrú, ale radšej noc, lebo v takomto svete žiť nechceme.
Problém č. 5 - Déjà vu
V utorok šošovicový prívarok, v stredu polievka a vo štvrtok to nejako zmiešajú so zeleninou a je z toho príloha k mäsu. Povedomé? Všetci to zažili. Obmieňanie nedojedeného obeda je stálicou na malých školách alebo učňovkách. Vyhnúť sa tomu nedá, jedine že "podvediete" školskú jedáleň s vlastným obedom.
Problém č. 6 - Solíme slzami
V školskej jedálni nehľadajte soľ, korenie ani iné dochucovadlá. Nejeden študent si už zvykol na polievky, čo sa síce farebne tvária odlišne, no chutia úplne rovnako. Plátky mäsa s príchuťou zablatenej podrážky sú na tom podobne. Nečudo, že mnohí študenti nad obedom popustia uzdu emóciám. Vtedy platí staré známe: soľ nad zlato, slzy nad soľ.

Problém č. 7 - Studené ako "psí čumák"
Ten skvelý pocit, keď do jedálne dorazíte medzi prvými, schmatnete svoj nachystaný tanier s jedlom a blížite sa k jedlu. Prvé sústo však dáva jasne najavo, že ten tanier tam čakal dobrých 20 minút a že byť prvým sa neoplatí.
Milé pani kuchárky si pod dojmom, že ušetria čas a námahu, jedlá chystajú dopredu, absolútne neriešiac, že jedlo vychladne. Dobre, že ho potom nezhltneme ako sushi, zapijeme zafarbenou stolovou vodou a poberieme sa na ďalšiu hodinu.

