Veľa Slovákov má Poľsko a jeho jedlo zaškatuľkované na základe niekoľkých škandálov, ktoré boli prepierané v médiách. Samozrejme, šlo o závažné pochybenia, ale poľská kuchyňa si nezaslúži, aby sme na ňu zanevreli.
Poľská gastronomická scéna sa totiž prebúdza. Poľsko má viac ako 5000 foodblogov, každý rok sa tam koná okolo 600 akcií zameraných na jedlo. Zároveň je aj najväčším producentom jabĺk v Európskej únii.
Poľskí šéfkuchári sa vo svojej tvorbe radi inšpirujú tradičnou predvojnovou kuchyňou krajiny, ale pridávajú tou moderné prvky. Prvá Michelinova hviezda sa v Poľsku objavila v roku 2013. Dostal ju Wojciech Modest Amaro, vlastník reštaurácie Atelier Amaro vo Varšave - práve vďaka spomínanej fúzii tradície a inovácie. Druhú poľskú hviezdu si zaslúžil Talian Andrea Camastra s jeho reštauráciou Senses v roku 2015.
Okrem toho má Poľsko 37 produktov, ktoré dostali od Európskej komisie označenie regionálneho pôvodu: sú medzi nimi syry oscypek, koryciński či redykołka, mäsové výrobky Lisiecka klobása alebo kabanos.
V Poľsku sa vyrába už od stredoveku aj množstvo medu, ale najzaujímavejší vzniká vo Varšave. Úle patriace pod Pszczelarium vyrábajú med, ktorý včely zbierajú v záhradách a parkoch veľkomesta. Takýto produkt je však vďaka včelím procesom dokonale čistý a prírodný.