Cronuts, Dookie, Cruffin, Pake. Možno ste započuli niektorý z týchto hybridných názvov, možno vás tento zahraničný ošiaľ obišiel širokým oblúkom. Či už radi experimentujete v kuchyni alebo len viete s radosťou spraviť z dobrého jedla prioritu, v obidvoch prípadoch ste tu správne. Reč bude o cruffinoch, tzv. cruffins, z ktorých sa stala minulý rok vo svete senzácia, no slovenské kulinárske trendy akosi obišla.
Cruffin, aký cruffin?
Predstavte si spojenie muffinu a croissantu. Ide to? Muffinový tvar pečiva s chuťou croissantového cesta. S cukrom, s plnkou alebo s ovocím. Zrod prvých cruffinov nás zavedie do Austrálie, no krátko po prvom úspešnom pokuse sa toto nové pokušenie dostalo do celého sveta.
Upiecť pekne tvarované cruffiny si vraj vyžaduje dávku zručnosti, no výsledok stojí za to. Vo svete ich nájdete bežne v pekárňach alebo niektorých kaviarňach. Medzi pekárskymi zanietencami vznikajú dokonca kurzy zamerané na výrobu týchto dobrôt.
Kedy svetovo obľúbené cruffiny dorazia na Slovensko a spravia malú raňajkovú revolúciu, netušíme. No s malou dávkou trpezlivosti ich zvládnete napiecť aj doma. Vybrali sme niekoľko receptov, ktoré hravo zvládnu aj pekárenskí začiatočníci.
Maslové cruffiny

Mandľovo - malinové cruffiny

Škoricové cruffiny
