Vietnam - Egg coffee
Pre niekoho zvláštna kombinácia, no pre Vietnamcov lahodná krémová káva. Trik spočíva v pridaní žĺtka, kondenzovaného mlieka, cukru, masla a šľahačky. V spojení s horúcou kávou táto kombinácia pripomína tekuté tiramisu.
Fínsko - Kaffeost
Kaffeost, tradičná fínska káva podávaná v kraji Kainnu, sa podáva so syrom nazývaným juustoleipä. Syr sa rozreže na malé kúsky a umiestni sa na dno šálky. Zaleje sa kávou a pri jej pití syr jete pomocou lyžičky.

Turecko - Turk Kahvesi
Dobrá chuť tureckej kávy nespočíva v tom, koľko cukru do nej pridáte, ale ako ju pripravíte. Či už pomocou džezvy, čo je špeciálna malá nádoba, alebo pridaním korenia. Už počas tejto prípravy sa ľudia môžu rozhodnúť, či cukor pridajú alebo nie. Najmä vtedy, ak je podávaná s tureckým medom. Káva je silná, no jej chuť je veľmi jemná.
Mexiko - Café de olla
Mexičania veria, že za skvelou príchuťou ich tradičnej kávy stojí hlinená nádoba, v ktorej sa káva pripravuje. Varí sa spolu s pridaním celej škorice a poloncilla, čo je druh cukrovej trstiny. Sladké, no pikantné zároveň.
Španielsko - Café Bombón
Pre tých, ktorí si kávu vychutnajú iba vtedy, ak je v nej pridané veľké množstvo cukru, bude španielske café bombón určite potešením. Do čiernej kávy sa totiž primiešava sladké kondenzované mlieko.
Taliansko - Espresso Romano
Bez plátku citróna to nejde. Ten sa podáva ku každej šálke a otiera sa o jej kraj. Domáci veria, že práve kyslosť citróna zlepšuje chuť kávy.
Austrália - Flat white
Obľúbené austrálske flat white vzniká kombináciou dvojitého espressa a teplej mliečnej mikropeny.
Etiópia - Buna
Etiópska káva je známa po celom svete, keďže táto africká krajina sa zameriava na jej export. Výroba tejto kávy zahŕňa obrad umývania bôbov, ich praženia na otvorenom ohni, drvenia, varenia a nakoniec aj servírovania.
Kuba - Café Cubano
Malá, no zato veľmi silná káva bez mlieka. Kubánske espresso sa pripravuje spolu s cukrom.
Maroko - Spiced coffee
Veľmi netradičnú kávu pijú aj obyvatelia Maroka. Vôňu tmavej kávy spríjemňuje čierne korenie, korenie kardamóm, škorica, klinčeky a muškátový oriešok.
Francúzsko - Café au lait
Francúzi a ich láska k rannej šálke kávy sú známe po celom svete. Café au lait je kombinácia čerstvo uvarenej kávy a speneného mlieka. Podáva sa vo veľkej šálke, aby si do nej ľudia mohli bez problémov namočiť croissant.
Vietnam - Cà phê đá
Vietnamská ľadová káva je vyrobená z hrubo mletej tmavej praženej kávy, ktorá sa varí priamo v šálke s kondenzovaným mliekom a ľadom pomocou francúzskeho odkvapkávajúceho filtra. Je silná a sladká.
Senegal - Café Touba
Africká krajina Senegal má tiež svoju tradičnú kávu. Je ochutená korením Guinea a občas aj klinčekmi. Tieto prísady sú vmiešané k pražiacim sa kávovým zrnám.
Brazília - Cafezinho
Mnohí považujú za brazílsky národný nápoj koktail Caipirinha, ale káva Cafezinho je pre miestnych obyvateľov omnoho obľúbenejšia. Podobne ako espresso, aj táto káva sa podáva v malých šálkach a je veľmi silná. Rozdiel je však v tom, že cafezinhos sú dopredu sladené a zvyčajne sa varia hneď s cukrom.
Malajzia - Yuanyang
Malajzijská lahodne silná káva môže byť podávaná horúca, no aj studená. Pozostáva z troch častí čiernej kávy a siedmich častí hongkonského čaju s mliekom.

Zdroje: storypick.com, buzzfeed.com, businessinsider.com, elitereaders.com