Nočná mora vegetariánov, sen všetkých mäsožravcov: 13 špeciálnych druhov hamburgerov z celého sveta

Hamburgery z Mekáča nie sú jediné na svete.

Hamburger sa prvýkrát objavil na konci 19. storočia ako výsledok potreby nasýtiť rýchlo sa rozvíjajúcu spoločnosť. Hoci je považovaný za jedlo prezentujúce americký životný štýl, jeho korene siahajú do Európy, presnejšie do Hamburgu, odkiaľ sa spolu s tisíckami imigrantov dostal do USA.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No nie je hamburger ako hamburger. Ak si myslíte, že tie z reťazcov rýchleho občerstvenia sú jediné, ste na omyle. Pozrieme sa na tie najzaujímavejšie, ktoré svetová kuchyňa ponúka na výber.

1. 50/50 Beef Bacon burger

Ako názov napovedá, hamburger sa skladá z polovice dochrumkava opečenej slaninky a z polovice z mletého hovädzieho mäsa. Pôvodom pochádza z Californie, USA.

SkryťVypnúť reklamu

2. Angus burger

Hamburger pripravovaný použitím mäsa šľachteného dobytka plemena Angus. Určite ochutnajte pri najbližšej návšteve Škótska.

3. Australian burger

V Austrálii sa hamburger nezaobíde bez zaváranej cvikle alebo ananásu. Chutiam sa predsa medze nekladú.

4. Banquet burger

Hamburger, ktorého hlavnými ingredienciami sú slanina a syr. Taktiež sa nazýva aj ako Bacon cheesburger.

5. Barbecue burger

Tajomstvo jeho prípravy spočíva v tom, že mleté hovädzie mäso sa zmieša spolu s najemno nakrájanou cibuľkou a barbecue omáčkou. Griluje sa dovtedy, kým omáčka neskaramelizuje a to mu dodáva jedinečnú chuť.

6. Bøfsandwiche

Dánska verzia hamburgeru. Podáva sa s omáčkou, ktorá sa pripravuje z hnedej horčice, kečupu a niečoho, čo sa veľmi podobá tatárskej omáčke. Ak sa nechcete pri jeho jedení poriadne zašpiniť, príboru sa nevyhnete.

SkryťVypnúť reklamu

7. Buffalo burger

Jeho základ tvorí mäso z amerického bizóna, ktoré sa vyznačuje malým obsahom tuku. Dokonca má menej kalórií ako kuracie. Americká kardiologická asociácia ho ocenila v roku 1997 ako najzdravší hamburger pre naše srdce.

8. Jucy Lucy

Výsadou tohto hamburgeru je syrová plnka uprostred mäsa. O tom, kto je jeho vynálezcom, dodnes vedú spor dve reštaurácie v americkom Minneapolise.

9. Kimchi burger

Nebola by to Južná Kórea, keby svoje národné jedlo Kimchi nedávali všade, kam sa len dá, dokonca aj do hamburgerov.

10. Luther burger

Pôvod  tohto hamburgeru je veľkou záhadou, ale zásluhy sa pripisujú spevákovi a textárovi Lutherovi Vandrossovi. Namiesto žemle je použitá sladká šiška. Kde je kalórií veľa, tam treba ešte pridať. Keby Homer Simpson skutočne žil, určite by si ho zamiloval.

SkryťVypnúť reklamu

11. Naan burger

Ďalší burger, kde sa na klasickú žemľu zabudlo a ako jej náhrada sa používa indický kvasnicový plochý chlieb, pečený v peci, zvaný Naan.

12. Rice burger

Takzvaný ryžový hamburger je veľmi obľúbený v krajinách Ázie. Žemľu v tomto prípade nahrádza ryža.

13. Steak burger

A nakoniec kráľ medzi hamburgermi. Základom je pravý nefalšovaný steak. Mäso navyše nikdy nie je prekážkou a tak naň môžeme natrafiť v rôznych verziách. Dobrú chuť.

 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu