Aj keď sa o britskej kuchyni nehovorí práve ako to tej najlepšej, kráľovná Alžbeta sa nemá prečo sťažovať na národné kuchynské skvosty Anglicka.
Anglické raňajky
Nie je nič lepšie, ako začať deň poriadnou dávkou tukov a sacharidov. Fazuľa z konzervy, volské oká, niekoľko párkov a slaninka opečená do zlatista, to je to pravé anglické. Ak sa bojíte o svoju váhu, čoraz častejšie sa objavujú verzie so šalátmi či zeleninovými plackami.

Fudge
Niekomu môže táto sladká pochúťka pripomínať poľské krovky, no fudge je omnoho viac! Nikde v Anglicku nenájdete obchod s rovnakou receptúrou, príchuťami či dokonca konzistenciou. Pravý domáci fudge sa trochu mrví a predáva sa vo veľkých kockách. Príchutí a kombinácií chutí je nespočetne mnoho - chilli, oriešky, čokoláda, bylinky... Niekedy skutočne neviete, čo jete. Jazyk vám však sliní blahom!

Fish & chips
Jedno z najtypickejších jedál v Anglicku sa pripravuje zo škvrnitej tresky alebo platesy a, samozrejme, zemiakov. Okrem toho, že príprava je jednoduchá, mäso tejto ryby je veľmi jemné, upečie sa do biela a vďaka svojej chuti sa dá kombinovať s omáčkami rôznych druhov. Ako inak, v rýchlom občerstvení ju dostanete s kečupom alebo tatárkou v obale s novinovou potlačou.

Scones
Keďže anglický čaj netreba predstavovať, napíšeme radšej o čajovom pečive. Scones sú malé buchtičky, trochu tvrdšie ako naše typické pečivo. Ak sú správne pripravené, voňajú ako chlieb. Za nerozlučného kamaráta scones sa dá považovať takzvaný „clotted cream“ čo je vlastne hustá šľahačka z kravského mlieka. U nás určite nepohrdnete šľahačkou, zmrzlinou alebo džemom, ktoré nesmú chýbať ani pri už spomínanom anglickom čaji.

Octové čipsy
Toto štipľavo-slané jedlo by síce nechcel ochutnať každý, no má mnoho fanúšikov. Anglické deti ich jedávajú s desiatovým toastom či chlebíkom, u nás by to bolo prijateľné možno počas Tej-Časti-Mesiaca-Ktorú-Netreba-Menovať. Ocot je len jednou z divokých anglických variácií. Za spomenutie stojí worčestrová omáčka, oregano, krevety, chilli a čokoláda či chrumkavá kačica. Takéto čipsy nájdete s trochou šťastia už aj v našej krajine, chuťovo a kvalitatívne sa však od pravých anglických trochu líšia.

Cornish pasties
Vraj pravé drevorubačské jedlo je v podstate plnená taštička. Hoci je malá asi ako ženská dlaň, zasýti človeka na dlhú dobu. Netreba zabúdať, že základnou ingredienciou je mäso a cibuľa, a teda okrem pocit sýtosti budete mať aj drevorubačský dych.

Vianočný puding
Výbuch chutí tejto malej čiernej hrudky je pre Slováka dosť netypický. V hustej hmote zacítite najmä hrozienka, brandy alebo koňak a vajíčka. Už podľa názvu je jasné, že je to vianočná sladkosť, no na Slovensku by sa určite nik nedivil, ak by si mu tento puding spravili pokojne aj na Veľkú Noc.

Mince pie
Vraj najsladší koláčik široko-ďaleko je akoby malý košíček plnený zmesou vajíčka, masla, jabĺk a iného pomletého ovocia a cukru. Nie je to najvhodnejší adept na večerné „prežieranie sa,“ no určite stojí za to dať si ho aspoň raz v živote. Ak prekonáte cukrový šok, nepochybne siahnete po ďalšom.

Shepherd’s pie
Hoci názov vyvoláva pocit koláča, nenechajte sa zmiasť. Cesto plnené v podstate všetkým, čo sa dá doma nájsť, sa skutočne podobá na pastierske jedlo - výdatné, ťažké, plné tukov a hlavne mäsa.
