Rakúsko
Začíname u našich západných susedov. A čo iné by sme mohli odporučiť ako klasiku – Wiener Schnitzel? Ten najpopulárnejší je jahňací. Na celý tanier.
Belgicko
Moules Frites, mušle a hranolky, sú populárne v celom Belgicku. Možno sa vám to zdá na prvé počutie ako divná kombinácia, ale nájdete ich na takmer každom rohu. Tak prečo ich aspoň neskúsiť?
Estónsko
Ak sa vyberiete do tejto severskej krajiny, ako prílohu k jedlám - ale pokojne aj osobitne - by ste si mali dať rosolje. Typický estónsky šalát z červenej repy a zemiakov sa často podáva so sleďom, jablkami či vajíčkom natvrdo.
Holandsko
Poffertjes sú malé palacinky z droždia a pohánkovej múky. Podávajú sa s cukrom a maslom (zvyšok podľa ľubovôle) a nájdete ich v takmer každom pouličnom stánku, kde predávajú jedlo. Jedia sa prevažne na jeseň a v zime.
Grécko
Grécka kuchyňa ponúka mnoho lákadiel, jedným z nich je aj moussaka. Pokrm zo zemiakov doplnený baklažánom, paradajkou a mletým mäsom. Jeho varianty nájdete aj v kuchyniach iných národov.
Francúzsko
Bagety, croissanty, makrónky... Iste, ale čo tak skúsiť typickú špecialitu escargot? Áno, slimáky. Nie, nemusia byť nechutné.
Turecko
Boli ste v Turecku a nevyskúšali gozleme? Chyba. Tieto plnené rolky sú obľúbeným typickým jedlom mnohých dovolenkárov aj domácich.
Dánsko
Smørrebrød je dánsky „otvorený“ sendvič. Základom je špeciálny dánsky chlieb rugbrød, na ktorom je niekoľko vrstiev– najprv rybí filet, pečeň, bravčové či krájané varené zemiaky ako hlavná ingrediencia, na tom vrstva omáčky (najmä majonézy či remulády) a na vrchu citrón, korenie, bylinky, opražená cibuľka, krevety .... Existuje nekonečné množstvo variácií.
India
V Indii by bolo hriechom neochutnať tradičné indické karí. Jedno z najobľúbenejších druhov je rogan josh – z jahňaciny s korením, paradajkami a červeným čili. Tento druh je navyše len stredne pálivý, takže ho môžete ochutnať, aj keď nie ste práve milovníkmi extrémne štipľavých jedál.
Španielsko
Španielske rizoto s morskými plodmi, paella, je jednoznačným must-taste pre každého, kto sa rozhodne ísť do Španielska.
Portugalsko
Čo iné ako dary mora by ste mali vyskúšať v Portugalsku? Ochutnajte bacalhau – čerstvú tresku. Dostanete ju v rôznych variantoch, jedna z najznámejších je bacalhau com todos, doslova treska so všetkým – varená treska, varené zemiaky, varená zelenina a vajíčka natvrdo.
Japonsko
Čo iné by ste mali ochutnať v Japonsku, ak nie sushi? Iste, sushi dnes už nájdete na každom rohu, no ochutnať ho v krajine, odkiaľ pochádza, je o niečom inom.
Thajsko
Opäť raz: možno ste to jedli aj u nás. Ale pravé thajské pad thai bude predsa len chutiť inak ako v bistre na Miletičke. Vedeli ste, že by malo obsahovať pražené ryžové rezance, rybiu omáčku, tofu, fazuľové klíčky, krevety a arašidy?
Vietnam
Napoly polievka, napoly šalát. Mi Quang je obľúbeným vietnamským jedlom, (aj) pre ktoré sa oplatí cestovať do tejto exotickej krajiny.
Poľsko
Naši susedia Poliaci sa hrdia rovnakým jedlom ako my. Poľské pierogi sú plnené zemiakmi, kyslou kapustou, mletým mäsom, syrom či ovocím. Skúste a porovnajte s našimi domácimi.
Taliansko
Pizza, pizza, pizza!
Veľká Británia
Britská kuchyňa býva často označovaná za jednu z tých menej chutných. Full English Breakfast ako brunch si však asi vyskúša každý turista, ktorý sa v kráľovstve ocitne. Ak budete mať šťastie, budú slanina, klobásy, huby, paradajky, fazuľa a toast aj chutné a dobre vyzerajúce.
Švédsko
Švédske mäsové guličky sú snáď také známe ako IKEA. Nájdete ich, aj keď sa pôjdete najesť do tej našej, no predsa len, ak budete vo Švédsku, bola by škoda neokúsiť ich domáce.
Rumunsko
Kto sa vyberie do Rumunska, mal by ochutnať jedlo zvané sarmale. Podáva sa najmä v období Vianoc a Veľkej noci a ide o rolky pripravené z mäsa, ryže a kapusty.
USA
Čo sa dá ochutnať v krajine hamburgerov? Možno cheesesteak, ktorý je vlastne sendvičom z hovädzieho nakrájaného na malé kúsky a syra. Najlepší vraj majú vo Philadelphii, odkiaľ tento recept pochádza.