Hranolky v hrnčeku, grilovaná kukurica v pohári, mäso s roztekajúcou sa omáčkou na drevenej doštičke... Trendy bistrá, reštaurácie, kaviarne sa predbiehajú v tom, kto naservíruje jedlá a nápoje originálnejšie. Twitterový účet We Want Plates bojuje proti tejto kreatíve tým, že pravidelne zverejňuje fotky najbizarnejšieho servírovania a voči pekáčom, hrnčekom, doštičkám a papierom argumentuje jednoznačným tvrdením, že "jedlo má byť na tanieri". Nie napríklad na lopatke.
Loading
...
Bizarné stolovanie však nie je doménou USA, Veľkej Británie, Japonska a ďalších ďalekých krajín. Zvláštnosti sa nájdu aj na Slovensku a u našich susedov. Tak napríklad:
Polievka v chlebe
Keď cudzinec dostane u nás cesnačku alebo inú polievku v bosniaku, tak nechápe a je úplne nadšený. V tomto prípade je chlieb lepší ako tanier, hoci neexistuje asi nikto, kto by chlebovú misku po dojedení polievky celú zjedol.
Polievka v chlebe na český štýl
Nič však netreba preháňať.
Slovenské špeciality na dreve
Naším folklórom je servírovať pirohy, halušky, údené kolená a iné špeciality na drevených lopároch a v korýtkach. Niekto považuje takýto spôsob podávania tradičnej slovenskej kuchyne za zaujímavý, no sú ľudia, ktorí sa pri jedení halušiek z korýtka cítia ako prasiatka pri válove. A to nehovoríme o pochybnostiach ohľadom hygienickosti tradičného dreveného riadu.
Polievka v hrnci
Keď chceš jesť polievku priamo z hrnca, ktorý si zdedil po babke, tak ostaneš doma a nebudeš za to platiť v reštaurácii.
Pekáče, panvičky, zapekacie misky...
... a iné typy riadov, na ktorých sa môžeš ľahko popáliť (nehovoriac o inovatívnych kotlíkoch, pod ktorými to ešte horí).
Zemiaky v šálke
Alebo čo je tá nádoba vlastne zač? V šálke je ešte nejaký papier a v ňom sú zemiaky. Komfort konzumácie ide na úkor štýlu stolovania.
Dezerty v zaváraninových pohároch
Na toto sme si už asi zvykli. Hoci nie každému je to po vôli a nie vždy sa z pohára tiramisu vyškrabkáva ľahko.
Limonáda alebo smoothie v zaváraninovom pohári
Tiež je to dnes už štandard. Problémom je, že z týchto supertrendy pohárov sa fakt zle pije bez slamky.

Zmrzlina v trdelníku
Každá nádoba, ktorá sa dá zjesť, je dobrá nádoba. Zmrzlina v trdelníku z Prahy je preto úplne ultimátnym nápadom. Trdelník je lepšou alternatívou papierovej misky aj nechutného tvrdého kornútka.