Internet šalie za jedlom, ktoré sa dá pripraviť v hrnčeku v mikrovlnke. Podľa všetkých receptov by to malo byť úžasné jednoduché, rýchle a chutné.
To nám však znelo dosť podozrivo, lebo veď dokonalé veci neexistujú. Rozhodli sme sa teda otestovať niekoľko hrnčekových koláčikov (v angličtine mug cakes), ktoré by mali konzumenta zachrániť v prípade akútnej potreby niečoho sladkého. A keďže pečenie bez uverejnenie výsledku na sociálnej sieti sa už dnes neráta, testovali sme aj ich instagramovú silu.
1. Klasický žltý
Rozhodli sme sa začať tým najzákladnejším. Cesto sa podobá na klasické piškótové. V amerických receptoch si však určite daj pozor na "self-raising flour" a do našej obyčajnej múky v tom prípade pridaj trochu kypriaceho prášku.

Hodnotenie: 2/5
Ako povedala moja spolutestovačka Sima: "Kto do teba kameňom, ty doňho mug cakeom." Ak umieraš za sladkým, zješ aj toto, ale inak by si ho nerobil. Zľahka pripomínal špongiu a zvrchu bol naozaj tvrdý, s vysušeným stredom. Zrejme by to bolo lepšie, ak by bol zaliaty v šľahačke, zmrzline, jogurte, čokoláde... No ak máš k dispozícii tieto pochutiny, na tento koláčik sa môžeš vykašľať. Ale na Instagrame vyzerá pekne.
2. Čučoriedkový muffin
Vo všetkých receptoch som pre svoju intoleranciu musela nahradiť obyčajné mlieko mandľovým. Tak sa tento recept vlastne premenil na vegánsky, keďže namiesto masla doň ide kokosový olej. Koláčiku v našej mikrovlnke bolo treba viac než 90 sekúnd, aby sa spravil. Viete ako, to je u každého individuálne.

Hodnotenie: 4/5
Prekvapilo nás, že tento počin skutočne chuťovo dosť pripomínal klasický mafin, hoci nebol taký nadýchaný. Ale Sima by ho v prípade núdze ponúkla aj návšteve. Vizuálne síce dosť pokrivkával, no z dobrého uhla si aj toto môžeš zavesiť na Instagram.
3. Čokoládový s arašidovým maslom
Ako milovníčky arašidového masla sme mali od tohto koláčika veľké očakávania. To ide dovnútra spolu s čokoládou a pri jedení ťa tak čaká tekuté prekvapenie.

Hodnotenie: 4,5/5
Mäkké čokoládové cesto a roztečený stred spravili z tohto koláčika naozaj dobrú vec. Ako Sima zhodnotila: „Keby sme tento robili ako prvý, bolo by to top.“ Náš problém spočíval v tom, že v tomto bode testu sme už boli šialene presladené a museli sme si dať pauzu, aby sme si spravili vajíčka so šunkou a SOĽOU.
4. Čokoládovo banánový
Po nevyhnutnej prestávke sme sa opäť odhodlali pustiť do ďalšieho z koláčikov. Tento bol pre zmenu bezgluténový, pretože doň nešla žiadna múka a našťastie aj minimum cukru.

Hodnotenie: 5/5
Žiadna múka v tomto koláčiku nechýbala. Nebol taký sladký, ako ostatné, no bol mäkký a výrazne čokoládový. Vzhľadom na použité ingrediecie bol zrejme aj najzdravší a suverénne najlepší.
5. Škoricový
Test sme uzavreli koláčikom so škoricou, ktorý vyzeral celkom sľubne, až na to, že už sme sa nemohli pozerať, ako do cesta sypeme cukor.

Hodnotenie: 3/5
Umikrovlnkovaný koláčik neurazil, ale ani nás neočaril. Jeho konzistencia bola trochu gumovitá, ale chuťovo to zas nebolo zlé, hlavne, ak máš rád škoricu. V kritickom prípade potreby sladkého určite použiteľné, ale ak si môžeš vyberať, sprav si radšej niektorý z vyššie spomínaných čokoládových.
Vyhodnotenie testu
Podľa našich zistení sú "mug cakes" definitívne jedlé, ale veľa závisí od konkrétneho receptu. Ak máš mikrovlnku a pozdáva sa ti koncept single-porcie koláčika hotového do 10 minút, určite choď do toho a skús si nájsť svoje obľúbené recepty. Nečakaj však, že budú chutiť ako ten, ktorý si upečieš poctivo v rúre.