Týchto 7 jedál nesmie chýbať na štedrovečernom stole Slovákov. Vieš vôbec prečo?

Každé jedlo má svoju symboliku.

(Zdroj: Instagram @kralovna17)

1. Oblátky s medom

V niektorých regiónoch sa jedia s medom, inde s medom a cesnakom, niekde s medom a makom. Napríklad v Liptove sa vždy jedna oblátka odložila pre dušičky a jedna pre dobytok. Medom a cesnakom sa natierali aj čelá, aby sa mali všetci navzájom radi a aby boli zdraví.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Loading

...

2. Makové opekance

Alebo pupáky či bobaľky. Toto jedlo je súčasťou štedrovečernej večere, takmer vo všetkých regiónoch. Všade sa však volá a pripravuje inak. Označujú sa za najstaršie jedlo štedrej večere. Makový pokrm sa jedáva preto, lebo mak symbolizuje bohatstvo.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

3. Štedrovečerná polievka

Najčastejšie kapustnica, ale aj kyslá hríbová polievka - napríklad v Novohrade - inde rybacia polievka alebo šošovica. V Liptove sa do kapustnice pridáva hrach, a to preto, aby prinášal zdravie. Alternatívou kapustnice je na východnom Slovensku jucha alebo mačanka. Špecifikom Oravy bola najmä v minulosti údená ryba v kapustnici. V tradičnej vianočnej kapustnici by nemali chýbať huby, tie ako dar lesa mali podporovať vzrast človeka a zaháňať starosti.

Loading

...

4. Jablká

Mnohé rodiny na Slovensku jedia v rámci štedrovečernej večere jablká. Jablko sa delí na toľko mesiačikov, koľko členov má rodina. Je to symbol toho, aby sa rodina aj budúci rok stretla v rovnakom počte. Inde sa z jablka veští – šťastný a zdravý bude ten, komu po prekrojení ostane v jablku hviezdička. Krížik v jablku znamenal chorobu a smrť.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

5. Ryba

Najčastejšie vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, ale dnes sa jedáva aj losos a iné exotické ryby. V minulosti sa počas Štedrého večera jedli aj údené ryby. Dôvodom bolo hlavne to, že Štedrý deň bol u katolíkov pôstnym dňom a veriaci sa museli zdržať mäsa. Dnešná klasická kombinácia, teda kapor so šalátom, sa na Slovensku začal jesť asi od 50. rokov minulého storočia. Dnes si ľudia šupinku z kapra vkladajú do peňaženky, aby mali v ďalšom roku dostatok peňazí.

Loading

...

6. Orechy

Tradičnou vianočnou potravinou sú aj orechy. Dnes najmä v koláčoch. V minulosti sa z orechov aj veštilo – dievčatá vkladali do škrupiniek sviečky za seba aj svojho milého a nechali ich plávať po vode. Ak sa škrupinky stretnú, mladí sa zoberú, ak sa nestretnú, pár sa rozíde. Škrupinky z orechov, ktoré do jednotlivých kútov príbytku hádzal najstarší člen rodiny, mali symbolizovať hojnosť.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

7. Chlieb 

Chlieb alebo vianočné pečivo je tiež jedným z najstarších tradičných pokrmov na celom Slovensku. Na Zemplíne sa kedysi piekol špeciálny chlieb kračún, do ktorého sa zapekali hrudy medu. Vianočný chlieb nesmel chýbať ani na Orave. V mnohých rodinách pretrváva zvyk, že sa na štedrovečerný stôl ukladá nenačatý chlieb ako symbol hojnosti.

Loading

...

 

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu