1. Ako ošúpať paradajky?
Paradajky na povrchu narež do kríža, daj do horúcej vody na pár minút, potom do studenej vody a môžeš šúpať.

2. Pritlač na ten cesnak
Keď strúčik cesnaku pred ošúpaním pritlačíš o dosku, napríklad čepeľou širokého noža, bude sa ti šúpať ľahšie.

3. Neplač nad pokrájanou cibuľou
Vystrč jazyk pri jej krájaní. Vyzeráš pri tom síce smiešne, ale funguje to.

4. Lyžicou na zázvor
Ľahšie ako škrabkou ho ošúpeš lyžičkou. Niektorí kuchári ho nešúpu vôbec.

5. Chuť na smažáčika?
Máš chuť na hranolčeky alebo chlebík vo vajci a nechceš ho mať zbytočne mastný? Základ je mať olej poriadne predhriaty. Hlavne to tam nehádž! Popáliš sa. Fakt. Keď už to budeš mať vypražené vylož to na papierovú kuchynskú utierku. Tá vysaje prebytočný olej.

6. Sušienky s kúskami čokolády
Ak si chceš spraviť sušienky s kúskami čokolády vo vnútri, predtým ako ich dáš do cesta, ich obaľ v hladkej múke alebo škrobe. Čokoláda sa v nich neroztečie.

7. Hrnček, upokoj sa
Ak sa niečo chystá vykypieť, nalej tam trochu oleja.

8. Pozor na vajká
Ak si nie si istý, či je vajíčko, ktoré si chceš uvariť, čerstvé, ponor ho do vody. Ak sedí na dne, je OK, ak sa trochu nadvihuje, je ešte fajn a ak poputuje na hladinu, je to na tvojom risku. Keď ich ideš rozbíjať zober si dva hrnčeky. Do jedného budeš otvárať vajíčka a do toho druhého dávať tie dobré. Takže sa ti nestane, že by si vyhodil tri dobré vajíčka kvôli jednému záprdku.

9. Mäkké mäsko
Chceš mať zajtra super vláčne, chutné steaky? Ak máš nejaké tuhšie mäso, namoč ho na noc do čierneho čaju alebo oleja.

10. Ako uschovať banány
Boli v akcii, a preto si si zobral rovno dve kilá. Keď chceš, aby ti dlhšie vydržali čerstvé, okolo stopky oviň potravinársku fóliu.

11. Keep rollin'
Citron ľahšie vyžmýkaš, keď ho predtým pritlačíš o kuchynskú linku a trochu poroluješ.

12. Prekvap ju raňajkami do postele
Ak chceš mať palacinky nadýchané a ľahké, pridaj do cesta trochu minerálky.

13. Crème de la crème
Šľahačka zo spreju nestojí za veľa. Keď si kúpiš smotanu na šľahanie, vyjde ťa to lacnejšie a aj jazyk sa ti poďakuje. A pamätaj, musíš ju šľahať postupne. Aj keď tá turbo rýchlosť na mixéri ťa láka, nerob to, budeš mať zo šľahačky maslo.

14. Pomaly s tým snehom
Ak si sa pustil do pečenia a máš do cesta zapracovať sneh z bielkov, nesmieš to robiť rýchlo. Keď to budeš robiť pomaly a s ľahkosťou, cesto bude krásne nadýchané.

15. Dovaril si, uprac
Ak je odtok v umývadle plný a neodteká, nasyp tam sódu bikarbónu a zalej to octom. Neodporúčam sa na to zblízka pozerať ani nakláňať nad to. Taktiež je ocot dobrý na vodný kameň.
Ak rýchlovarná kanvica obsahuje dvojcentimetrovú vrstvu vodného kameňa, nalej do nej trochu octu a prevar ho. Vodný kameň vyleješ s octom a už len párkrát prevar v kanvici vodu, kým neprestane páchnuť octom.
Ak nemáš po ruke drôtenku a potrebuješ odrhnúť sporák alebo nejaký riad, použi alobal.
